Simfonicul din această seară de 16 noiembrie, de la Centrul de Afaceri și Expoziții are ca protagoniști doi importanți muzicieni: dirijorul Huba Hollókői și cornistul Ștefan Danifeld. În anul 2017, Huba Hollókői, a lucrat cu Royal Concertgebouw Orchestra ca asistent al lui Semjon Bychkov. Prezent în Arad la Festivalul „Iubiți Muzica Românească”, afirma, într-un interviu acordat maestrului Dorin Frandeș, managerul Festivalului: „Dragostea pentru muzică nu este ereditară, ea este produsul unei educaţii”. Născut în Ungaria, Huba Hollókői a început să studieze vioara la vârsta de patru ani.
Absolvă ca violonist la Academia de Muzică Liszt din Budapesta și continuă cu studii dirijorale la prestigioasa Academie Sibelius din Helsinki, unde a studiat cu prof. Leif Segerstam şi Jorma Panula. Colaborează cu orchestre simfonice și soliști de top, inclusiv Netherland Philharmonic Orchestra, Residentie Orchestra, Noord Netherland Orchestra, Dutch Ballet Orchestra (Olanda), Lahti Symphony Orchestra, Kuopio Symphony Orchestra (Finlanda), Sønderjyllands Symphony Orchestra (Danemarca), OSUG Symphony Orchestra (Mexic) și debutează la Concertgebouw în 2017 cu Philharmonie Südwestfalen (Germania). Huba Hollókői este numit în 2022 director artistic al Orchestrei Simfonice Kecskemét.
Din 2015 până în 2017, a fost dirijorul asistent al Netherlands Radio Philharmonic Orchestra, unde a lucrat cu Markus Stenz, Bernard Haitink, Edo de Waart, John Adams, Vladimir Jurowski și alți dirijori de renume internațional. Huba Hollókői – unul dintre cei trei finaliști la ediția a 53 – a, din 2013 a Concursului Internațional de Dirijat de la Besançon – deține premii la concursuri de vioară și de dirijat: Concursul de vioară „János Koncz”, Concursul Internațional de Dirijat „Citta’di Brescia-Giancarlo Facchinetti”. Seara muzicală începe cu o lucrare compusă în anul 1951, un omagiu adus lui Béla Bartók: Concert Românesc pentru orchestră de György Ligeti, compozitor născut în Transilvania în 28 mai 1923, decedat în 12 iunie 2006, la Viena. Concertul pentru corn și orchestră de Paul Hindemith (1895-1963) a fost compus în anul 1949.
Vom asculta această lucrare interpretată de Ștefan Danifeld. Cornist la Filarmonica de Stat Transilvania, la Orchestra Română de Tineret, la Filarmonica de Stat Transilvania, la Orchestra Română de Tineret, Ștefan Danifeld a colaborat cu Antwerp Simphony Orchestra, Philharmonie Zuidnederland și Amsterdam Wind Quintet. Prim-cornist al Orchestrei de Cameră Radio (2019 – 2021), actualmente șef de partidă la Opera Națională București, a absolvit în anul 2010 Colegiul de Muzică „Ciprian Porumbescu” (Suceava). Stefan a urmat cursurile Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” la Cluj-Napoca și a finalizat studiile de masterat la Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten – Conservatorium van Amsterdam, unde s-a perfecționat cu: Alexandru Marc, Petru Tabarcea, Will Sanders, Timothy Jones, Jasper de Waal, Frank Lloyd, Laurens Woudenberg, Herman Jeurissen.
Dintre premiile sale, amintim Premiul I la Lions European Music Competition (faza națională, urmată de reprezentarea României la Birmingham, UK – 2014). Orchestra Filarmonicii Mihail Jora va interpreta, la final, Simfonia I-a op.68, în do minor de Johannes Brahms. O lucrare la care Brahms a trudit preț de vreo douăzeci de ani pentru a o finisa. „Nu e greu să compui, dar este cumplit de greu să laşi notele inutile să cadă sub masă.” Celebra temă din Allegro-ul final, enunțată în ton grav de violine – ce amintește de Oda bucuriei – a permis criticii să numească prima simfonie brahmsiană drept a zecea simfonie a lui Ludwig van Beethoven.
Muzicolog dr. Ozana Kalmuski Zarea