Cu câtva timp în urmă, Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Bacău, cu sprijinul Instituției Prefectului, a organizat, la sediul acesteia, o întâlnire cu reprezentanții primăriilor din județ, implicați în implementarea Legii 196/2016, privind venitul minim de incluziune. La reuniune au fost prezenți primari și reprezentanți ai serviciilor publice de asistență socială care au atribuții în aplicarea legii amintite.
Deși legea este din 2016, reglementările referitoare la solicitarea, acordarea, stabilirea dreptului și plata venitului minim de incluziune (VMI) se vor aplica de la 1 ianuarie 2024. Potrivit legislației, VMI-ul reprezintă un beneficiu care se va acorda familiilor și persoanelor singure, aflate în situație de dificultate, în scopul prevenirii și combaterii sărăciei și riscului de excluziune socială. Practic, VMI-ul va înlocui ajutorul social (venitul minim garantat) și alocația de susținere familială care se dau în prezent familiilor și persoanelor singure vulnerabile.
Așadar, începând cu luna ianuarie, aceste două prestații sociale vor fi suspendate. În consecință, toți beneficiarii de ajutor social și de alocație de susținere familială trebuie să fie înregistrați în sistem până la 31 decembrie 2023, pentru a primi în continuare VMI-ul. Mai exact, potrivit Legii 196/2016, cei interesați să obțină noul tip de beneficiu social în 2024 pot depune cererea la primăria de domiciliu ”cu 60 zile înainte de data intrării în vigoare (1 ianuarie 2024-n.n.) a reglementărilor referitoare la solicitarea, acordarea, stabilirea dreptului și plata venitului minim de incluziune”.
Prin urmare, perioada pentru depunerea cererilor este 1 noiembrie-31 decembrie 2023. De reținut că plata ajutorului social și a alocației de susținere familială se va face inclusiv pe decembrie 2023. Dacă în cel mult 60 zile de la plata VMI-ului se înregistrează restanțe la ajutor și alocație, titularul este obligat să solicite sumele restante în termen de cel mult 30 zile de la expirarea celor 60 zile.
După această dată, drepturile se prescriu. Cât privește VMI-ul, acesta se achită luna următoare pentru cea anterioară. Deci banii cuveniți pe ianuarie le vor fi virați beneficiarilor în februarie. Trebuie să mai precizăm că VMI-ul va fi compus din ajutor de incluziune și ajutor pentru familia cu copii.
Potrivit noului sistem de calcul, condițiile de acordare vor fi mai permisive. De exemplu, o familie care are un venit de până în 275 lei/lună pe fiecare membru component va primi un ajutor maxim de 428 lei. Familia monoparentală va lua 480 lei. Dacă venitul se situează între 275 și 700 lei/persoană, familia va beneficia de maximum 340 lei. Persoana singură va lua 430 lei. Cert este că sumele vor crește.
În prezent, o familie beneficiază în total (ajutor social, plus alocație de susținere) de maximum 785 lei. VMI-ul va fi de 944 lei. În cazul persoanelor care pot să lucreze, plata este condiționată de căutarea unui loc de muncă și de frecventarea cursurilor școlare de către copii. Dar, chiar cu aceste condiții, guvernanții estimează că numărul beneficiarilor se va tripla, din 2024.
Printre beneficiarii de VMI vor fi și vârstnicii care locuiesc în centre sociale și au venituri foarte mici. Ei vor primi un ajutor de până în 700 lei. Să mai notăm că, în prezent, din județul Bacău beneficiază de ajutor social 9.066 familii și persoane singure, iar 7.336 iau alocație de susținere familială.