16 ianuarie 2025

A început acțiunea pentru acordarea ajutoarelor de încălzire

 Familiile și persoanele singure care se încadrează în condițiile Legii 226/2021, privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil, mai au la dispoziție câteva zile pentru a depune dosarul de acordare a ajutorului de încălzire aferent sezonului rece 2023-2024, respectiv pentru perioada noiembrie 2023-martie 2024.

Cererea-declarație pe propria răspundere, precum și celelalte acte necesare se vor prezenta de către solicitant la primăria de domiciliu. Acțiunea de primire a dosarelor a fost începută de către primării încă din octombrie.



Ca și în anii anteriori, formularele care trebuie completate se obțin de la primăria pe raza căreia se află locuința solicitantului, de pe pagina de internet a administrației locale sau de pe site-ul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Bacău. Beneficiarul nu trebuie să aibă alte proprietăți sau bunuri, așa cum sunt prevăzute în cerere, și trebuie să se încadreze într-un anumit plafon de venit mediu net lunar.

Astfel, în cazul familiilor, acest venit nu trebuie să depășească 1.386 lei/persoană. Dacă vorbim despre o persoană singură, ea nu trebuie să treacă de 2.053 lei/lună. De reținut că la determinarea acestor plafoane se vor lua în calcul toate veniturile bănești, precum și cele materiale. Prin urmare, titularul dreptului are obligația de a menționa corect în cerere toate informațiile privind componența familiei, veniturile membrilor acesteia, precum și bunurile mobile și imobile deținute.

Cuantumul ajutoarelor de încălzire se stabilește prin compensare procentuală dintr-o valoare de referință, diferențiată în funcție de sistemul de încălzire. Compensarea procentuală este de 100 la sută pentru cei cu cele mai mici venituri (0-200 lei/persoană) și descrește în raport de acestea ajungând la minimum 10 la sută, pentru cei care se află la limita maximă a resurselor financiare (2.053 lei), precizată de lege. Valoarea de referință la care se aplică compensarea procentuală este de cel puțin 250 lei/lună pentru gaze naturale, 500 lei pentru energie electrică și 320 lei pentru combustibili solizi și petrolieri.

Așadar, ajutorul va fi într-un anumit procent (în raport de venituri) din sumele menționate mai sus, în funcție de sursa de încălzire. De exemplu, dacă o familie are un venit/persoană cuprins între 1.040 lei și 1.160 lei, ea va beneficia de un ajutor lunar în proporție de 30 la sută din valoarea de referință.

Mai exact, dacă sursa de încălzire sunt gazele naturale, suma va fi de 75 lei/lună. Pentru încălzirea pe bază de energie electrică, familia cu venitul amintit va primi 150 lei/lună. În cazul încălzirii cu lemne, ajutorul familiei cu venitul respectiv va fi de 96 lei. Pentru energia termică, valoarea de referință se va stabili în limita consumului mediu definit de lege și în funcție de prețul local al gigacaloriei.

Prin urmare, harta României a fost împărțită în 3 zone de temperatură (rece, temperată și caldă), pentru fiecare zonă stabilindu-se un consum mediu lunar în sezonul de iarnă, pe tipuri de locuință (cu 1, 2, 3 și 4 sau mai multe camere).

Județul Bacău este inclus în zona rece. Familiile cu un venit mediu lunar de cel mult 1.386 lei/membru component și persoanele singure care au până în 2.053 lei vor beneficia și de un supliment lunar care va fi de 30 lei pentru consumul de energie electrică, 10 lei-gaze naturale sau energie termică și 20 lei-combustibili solizi și petrolieri.

Acest tip de ajutor va fi plătit direct furnizorului, cu excepția celui dat pentru combustibil solid sau petrolier, care îi va fi achitat titularului de drept. Dacă singura sursă de energie utilizată este cea electrică, atunci cuantumul suplimentului se majorează la 70 lei. Pentru a beneficia de această prestație socială încă din prima lună (noiembrie), cererea cu documentele justificative trebuie depuse la primăria de domiciliu până în data de 20 noiembrie.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img