În penultima lună din acest an, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău va deschide doar un program de formare profesională a șomerilor aflați în baza sa de date.
Situația se explică exclusiv prin faptul că, surprinzător, șomerii nu sunt interesați să se califice ori recalifice într-o meserie ofertată pe piața muncii, deși pentru ei cursurile sunt gratuite!
Astfel, la mijlocul acestei luni doar 14 persoane vor începe un curs, de operator la mașini unelte cu comandă numerică. În întreaga țară, în noiembrie vor debuta 82 cursuri, la care vor participa 1.191 șomeri.
Pe primul loc se află județul Dîmbovița cu 10 programe de formare profesională la care vor fi cuprinse 140 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Urmează municipiul București, cu 9 cursuri de calificare pentru 126 șomeri, și județele Suceava-9 (126) și Dolj și Arad, cu câte 5 programe de formare profesională, la care vor participa câte 70 persoane.
Dar în alte 14 județe, în noiembrie, nu va fi deschis niciun curs de calificare pentru șomeri. Revenind la județul Bacău, în perioada ianuarie-noiembrie, în total, au debutat 25 programe de formare profesională la care au fost angrenate 390 persoane, înscrise în evidența AJOFM Bacău. Pentru anul 2023, AJOFM Bacău și-a propus formarea profesională a 638 persoane, dintre care 600 trebuie să fie șomeri.
Amintim că AJOFM Bacău este autorizată să organizeze, prin centrul propriu de formare profesională, cursuri de calificare/recalificare/perfecționare în meseriile/specialitățile: lucrător în structuri pentru construcții, lucrător în tâmplărie, lucrător finisor pentru construcții, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, electrician în instalații energetice, bucătar, ospătar (chelner)-vânzător în unități de alimentație, brutar, patiser, lucrător în comerț, operator confecționer industrial, ajutor mecanic auto, operator introducere, validare și prelucrare date, contabil, inspector resurse umane, zootehnist.
Dar, în funcție de tendințele pieței muncii și de solicitările angajatorilor, instituția județeană se poate autoriza pentru a organiza cursuri de formare profesională și în alte meserii. Cei interesaţi să se califice ori recalifice în una din meseriile menționate mai sus sunt aşteptaţi să-şi exprime din timp opţiunea la Agenția Locală de Forță de Muncă Bacău, str.Ioniţă Sandu Sturza, nr.63 (sediul vechi), camera 8, telefon 0234576286 ori la Centrul de Formare Profesională Bacău (str.V.Alecsandri, nr.25, etajul IV, 0234514859).
Pentru înscriere, solicitanții trebuie să prezinte cartea de identitate, certificatul de naștere și cel de căsătorie (în cazul schimbării numelui), actele de studii (original și copie) și documentul medical din care să rezulte starea sănătății și că sunt apți pentru exercitarea meseriei în care doresc să se califice.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.