19 ianuarie 2025

Cercetări la nivel înalt la HAARP: O posibilă explicație pentru apariția unei aurore boreale în România

O apariție neobișnuită pe cer a fost observată aseară în România, stârnind speculații și întrebări în rândul oamenilor de știință și a pasionaților de astronomie. Se pare că aurorele boreale, fenomene naturale spectaculoase obișnuite în zonele polare ale lumii, ar fi putut fi observate și într-o țară la o latitudine mult mai scăzută, cum este România.

Cu toate că acest fenomen pare să fie rar la această latitudine, un articol recent sugerează o posibilă explicație. Oamenii de știință de la University of Alaska Fairbanks și alte universități din SUA au efectuat o campanie de cercetare care a implicat crearea unui airglow artificial în atmosfera Pământului, utilizând programul HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program).



HAARP este un program de cercetare care utilizează un instrument numit Instrumentul de Cercetare a Ionosferei, format dintr-un grup de 180 de antene cu frecvență înaltă, răspândite pe o suprafață de 33 de acri. Scopul experimentului a fost studierea mecanismelor ionosferei, regiunea atmosferei situate între aproximativ 30 și 350 de mile deasupra suprafeței Pământului.

Cercetătorii au investigat modul în care anumite unde de plasmă, gaz atât de fierbinte încât electronii sunt îndepărtați de atomi, amplifică alte unde cu frecvență foarte joasă. De asemenea, ei au studiat modul în care sateliții pot utiliza aceste unde de plasmă din ionosferă pentru detectarea și evitarea coliziunilor.

Fenomenul de airglow artificial a putut fi observat într-o rază de până la 300 de mile de la facilitățile HAARP din Gakona, Alaska, locul unde a avut loc experimentul. Airglow-ul apare ca o pată ușor roșie sau verde pe cer și este rezultatul excitației electronilor din ionosfera Pământului prin impulsuri de transmisii radio cu frecvențe înalte. Această observație poate fi comparată cu modul în care energia solară creează aurore boreale naturale. În mod interesant, airglow-ul poate fi mai ușor de observat privind la o parte din el, din cauza modului în care ochiul uman funcționează.

Ceea ce poate fi mai interesant este că aceste experimente nu sunt limitate la Alaska. Cu toate că distanța dintre România și Alaska este mare, nu este exclus ca fenomene asemănătoare să fi fost observate și în alte părți ale lumii, inclusiv în România.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img