16 ianuarie 2025

Securitatea și sănătatea în muncă în era digitală

La sfârșitul lunii trecute, în Galați, s-a desfășurat ultimul simpozion regional din seria celor patru dedicate ”Săptămânii Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă”, ediția 2023. Evenimentul, la desfășurarea căruia a contribuit și Universitatea ”Dunărea de Jos”, a fost organizat de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați, în parteneriat cu instituțiile similare din Bacău, Botoșani, Buzău, Covasna, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea și Tulcea. Simpozionul a avut ca temă ”Securitatea și sănătatea în muncă în era digitală”. Prin urmare, în cadrul evenimentului au fost aduse în discuție digitalizarea proceselor în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM), beneficiile și provocările acesteia, precum și importanța adaptării la noile tehnologii pentru un mediu de lucru mai sigur și mai sănătos.

Așadar, lucrările prezentate au abordat subiecte precum ”Munca pe platforme digitale”, ”Robotica avansată și inteligența artificială”, ”Munca la distanță”, ”Sisteme digitale inteligente” și ”Gestionarea lucrătorilor cu ajutorul inteligenței artificiale”.



În cadrul primului subiect, s-a subliniat faptul că ”apariția unor tehnologii precum inteligența artificială, big data, robotica colaborativă, internetul lucrurilor, algoritmii, platformele digitale de muncă și, în același timp, o creștere importantă a populației care lucrează de la distanță aduc oportunități pentru lucrători și angajatori, dar, de asemenea, noi provocări și riscuri pentru sănătatea și securitatea în muncă, necesitând soluții noi și actualizate”. La fel de interesant s-a dovedit a fi și subiectul referitor la ”Sisteme digitale inteligente”. Concret, aici s-a discutat despre noi sisteme de monitorizare a securității și sănătății lucrătorilor, cum ar fi aplicații pentru smartphone, dispozitive purtabile, camere mobile sau drone, ochelari inteligenți, aplicații bazate pe TIC și echipamente inteligente de protecție personală.

Acestea pot fi utilizate, de exemplu, la monitorizarea stării fiziologice sau mentale a lucrătorilor, cum ar fi nivelul de stres și oboseală, vigilența și ritmul cardiac, precum și a postuii și mișcării corpului.

Toate acestea au ca scop monitorizarea lucrătorilor în zonele periculoase, instruirea lor, alertarea managerilor sau chiar a serviciilor de urgență. Și anul acesta, evenimentul s-a desfășurat sub egida Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă. După simpozion, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bacău a organizat o acțiune de informare privind tematica abordată, la care au participat 32 persoane, dintre care 11 sunt administratori de societăți comerciale și 21, lucrători cu atribuții în domeniul SSM.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img