19 septembrie 2024
ActualitateSomat să-și mute casa de sub linia electrică

Cine a fost la început: casa sau linia electrică?

Somat să-și mute casa de sub linia electrică

Sandu Gheorghe, locuitor al comunei Scorțeni, satul Grigoreni, spune că a primit o notificare de la DelGaz în care este amenințat cu deconectarea dacă nu-și mută casa de sub linia de înaltă tensiune. Bine, operatorul de energie nu i-a spus chiar să-și mute casa, ci, ca în 30 de zile, să facă în așa fel încât linia electrică să nu mai treacă peste casa sa. În caz contrar, omul este amenințat cu deconectarea.

Sandu Gheorghe a primit notificarea nr. 45216, prin care operatorul rețelei de înaltă tensiune l-a informat despre pericolele iminente legate de această linie de înaltă tensiune. Printre aceste pericole se numără riscul de electrocutare, incendiu și efecte mecanice din cauza ruperii stâlpilor și conductorilor.



Sandu Gheorghe subliniază, însă, că locuința sa a fost construită în anii 1970-1972, respectând toate legislațiile în vigoare la acea vreme. Abia la câțiva ani după ce a fost construită casa, în 1975, a venit compania de electricitate și a construit linia de înaltă tensiune peste locuința.

Prin urmare, el nu poate fi făcut responsabil pentru amplasarea liniei de înaltă tensiune, deoarece aceasta este responsabilitatea operatorului rețelei.

Astfel, el consideră că prevederile Legii nr. 50/1991 nu sunt aplicabile în acest caz, având în vedere principiul neretroactivității legii civile. De asemenea, Sandu Gheorghe consideră că amenințarea operatorului rețelei de înaltă tensiune, conform căreia îi va deconecta locuința de la rețeaua de energie electrică dacă nu solicită și obține un aviz de la S.C. DELGAS Grid SA, reprezintă o faptă penală.

Acest lucru este prevăzut în Codul Penal, articolul 206, care stabilește că amenințarea unei persoane cu săvârșirea unei infracțiuni sau a unei fapte păgubitoare este ilegală. Sandu Gheorghe, în vârstă de 82 de ani, depinde de un dispozitiv medical care funcționează cu energie electrică pentru a-și asigura o respirație normală. Prin urmare, deconectarea sa de la rețeaua de energie electrică i-ar putea pune în pericol viața sa.

De asemenea, amenințarea reprezintă o sursă de stres și îngrijorare pentru întreaga familie, deoarece multe aparate electrocasnice esențiale funcționează cu energie electrică. Pe de altă parte, pompierii, cărora omul spune că le-a prezentat cazul, i-au dat dreptate: casa fiind construită înainte de linia electrică, nu are nicio vină pentru asta și nu i se poate imputa nimic. Totuși, bărbatul spune că vrea să primească un răspuns clar și să nu mai fie amenințat de compania de electricitate.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img