28 decembrie 2024

Ziua Vânătorilor de Munte, sărbătorită la Târgu Ocna – VIDEO

Astăzi, la Târgu Ocna, s-a desfășurat o emoționantă ceremonie în memoria Vânătorilor de Munte, o unitate militară cu o tradiție îndelungată și plină de curaj. Cu prilejul Zilei Vânătorilor de Munte, localnicii și reprezentanții Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare „Constantin Brâncoveanu” Târgu Ocna s-au adunat pentru a omagia acești eroi și pentru a celebra sacrificiul suprem al celor 74.000 de suflete jertfite în luptele pentru apărarea patriei.

Evenimentul a fost organizat de către Primăria orașului Târgu Ocna și a avut loc la Monumentul Vânătorilor de Munte, unde Garda de onoare a Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare a fost prezentă alături de Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”. Aici, în fața unei mulțimi adunate în tăcere solemnă, discursurile și momentele de reculegere au readus în atenție faptele de vitejie ale acestor oameni curajoși, care și-au dat viața pe culmile Cosnei și Cireșoaiei în Primul Război Mondial și în luptele de recucerire a Bucovinei în cel de-al Doilea Război Mondial.



„Lecțiile istoriei sunt mai actuale ca oricând”, a spus unul dintre vorbitori. „Ne bucurăm să privim în jurul nostru și să constatăm că aplicăm învățămintele înaintașilor noștri. Că nu ne-am pierdut credința în Dumnezeu, nu am uitat hotărârea, înțelepciunea, civismul și patriotismul lor.”

Evenimentul a fost marcat și de prezența Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”, care a dat onorul în memoria camarazilor lor căzuți. Cu sufletele pline de mândrie și recunoștință, comunitatea locală a transmis un mesaj puternic de apreciere pentru sacrificiul acestor eroi și a reafirmat importanța păstrării vie a memoriei lor pentru generațiile viitoare.

Scurt istoric

Conform profesorului Viorel Guțu, la 3/16 noiembrie 1916, Marea Carte a Generalului a emis Ordinul 294, semnând nașterea oficială a Corpului Vânătorilor de Munte. Inițial, planul prevedea trei batalioane, fiecare cu câte trei companii, în cadrul Școlii de Schiori din București. Totuși, în ianuarie 1917, Corpul Vânătorilor de Munte, aflat acum la Târgu Neamț, a fost reorganizat într-un singur Batalion de Vânători de Munte, dar cu forțe sporite, inclusiv cinci companii de pușcași, două companii de mitraliere și o companie de telegrafie fără fir.

Această unitate de vânători de munte a fost martora și participantă activă la evenimentele tragice ale Primului Război Mondial, luptând în bătălii precum cele de la Ocna, Măgura, Oituz, Coșna și Cireșoaia în 1917. În anul 1923, s-au înființat primele divizii de vânători de munte din armata română: Divizia 1 Vânători de Munte, cu sediul la Brașov, și Divizia 2 Vânători de Munte, cu garnizoana la Bistrița. Până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, această armă a avut patru brigăzi mixte, transformate mai târziu în divizii, care au luptat în campanii majore, de la Basarabia și Bucovina până în Crimeea și Caucaz, apoi din Transilvania de Nord și Crișana până în Munții Tatra.

După încheierea războiului, vânătorii de munte au trecut prin numeroase reorganizări și schimbări de structură, inclusiv transformarea Brigăzii 2 Vânători de Munte în aprilie 1961 și înființarea Batalionului 21 Special Vânători de Munte, cu sediul inițial la Rădăuți, apoi la Predeal. În decursul anilor, au fost înființate și alte brigăzi de Vânători de Munte, subordonate unor mari unități ale forțelor terestre, cum ar fi Brigada 1 VM Bistrița, Brigada 4 VM Curtea de Argeș și Brigada 5 VM Alba-Iulia. După anul 1990, au fost înființate Brigada 7 Vânători de Munte Petroșani și Brigada 61 Vânători de Munte Miercurea Ciuc.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img