Final de eveniment
Cele trei substantive din titlu, puternice, mereu la zi, au fost rostite de părintele-poet Dumitru Ichim la despărţirea de publicul venit duminică seară, 29 oct., la Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” din Piatra-Neamţ, pentru a lua parte la prezentarea a două cărţi: „Scaunul gol dintre noi”, de Florica Baţu-Ichim şi Dumitru Ichim (2023), şi „La porţile disperării, începutul speranţei…” (1996), de Florica Baţu-Ichim. Moderatorul întâlnirii a fost părintele-poet Dorin Ploscaru (lectura, Dana Neagoe-Focşa).
Cine sunt cei doi scriitori
Dumitru Ichim s-a născut la 14 aug. 1944 în Dărmăneşti, jud. Bacău (nu Drăgăneşti, cum apare pe coperta IV a cărţii lansate), iar din 1974 se stabileşte în Canada (împreună cu soţia, Florica Baţu), unde este preot în Kitchener (Ontario). Clădeşte aici o biserică ortodoxă (1994) şi este artizanul câtorva entităţi spirituale: Centrul Cultural Românesc, revista „Orpheus”, o editură şi o emisiune TV, un buletin parohial etc. Ia parte, la invitaţia lui C.Th. Ciobanu, la „Zilele culturii călinesciene” de la Oneşti. Publică în reviste din ţară şi din Canada, SUA, Germania şi debutează în 1970 cu volumul de versuri „De unde începe omul”.
Florica Baţu-Ichim, „o scriitoare în puterea cuvântului” (Valeriu Anania), născută la 13 apr. 1945 în Bucureşti, debutează neoficial cu un an mai devreme (1969), cu volumul „Mesagerul alb” (prefaţă, Ion Caraion), urmat de alte şapte cărţi. Trece la cele veşnice în 2010, răpusă de o necruţătoare boală, căreia cei mai mari dintre copiii familiei de poeţi (şase la număr) vor încerca să-i găsească leacul. Cartea sa „Bolnav de cancer în Medjugorje” e asemenea scrierilor ultime ale Anei Podaru (1974-2019; https://www.desteptarea.ro/in-memoriam-ana-podaru-sau-poezia-ca-reazem-ceresc/).
Poezia şi limba română, sub cupola Bibliotecii
Cele două ore (17-19) pietrene au fost un triumf al artei şi al cuvântului bine primit. Părintele-poet ne-a vorbit înţelepţeşte despre cei din public („Dărmăneştenii mei dragi!” a exclamat când a zărit în sală grupul venit din urbea natală), despre poezia începuturilor (a încetat să scrie haiku după ce a remarcat că algoritmul silabic 5+7+5 nu mai este ascultat de contemporani) sau despre conversaţiile filologice cu soţia: aromânca Florica Baţu-Ichim are o consoană specifică (/r/). La aflarea diagnosticului, soţia a fost întrebată dacă are curajul de a-şi alăpta copilul de 10 luni. Toţi copiii i-a lăsat sănătoşi… Am ţinut să-i ofer oaspetelui antologia de psalmi alcătuită de Daniel Nicolescu (Editura Egal, 2023), în care îi sunt rezervate nouă pagini, numite de alcătuitor „Psalmistul crescătorului de stele”, împreună cu revista „Ateneu”. Aici, în urmă cu zece ani (martie 2013), a publicat două poezii tematice: „A muri corect gramatical”, respectiv „Odă limbii române”. Amintindu-şi, a strigat: „Trăiesc [în] limba română!” (Din înregistrarea audio nu am desluşit clar prepoziţia.)
Ce a fost a doua zi
Primăria oraşului Dărmăneşti şi Grupul de Literatură şi Artă „Metafore comăneştene” l-au avut oaspete într-un eveniment unic.