23 noiembrie 2024

Milioane de euro, plătite în avans, fermierilor băcăuani

Agricultorii băcăuani care au solicitat subvenții de la stat trebuie să își consulte conturile, APIA plătind deja banii, în avans, pentru susținerea acestui domeniu. Peste 2 milioane de euro au fost virate celor din agricultură, plata avansului urmând a se face și pe parcursul întregii luni noiembrie.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Bacău a început plata în avans către fermierii băcăuani. Banii reprezintă subvențiile aferente cererilor de plată depuse în anul. „Reamintim că statele membre pot acorda plăți pentru intervenții/măsuri, cu încadrarea în procentul de maximum 70% în ceea ce priveşte cuantumul intervențiilor din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și de 85% din cuantumul măsurilor din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Plăţile pentru intervențiile finanțate din FEGA se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9735 lei/euro, iar plăţile pentru măsuri finanțate din FEADR la cursul de schimb valutar de 4,9495 lei/euro”, au precizat reprezentanții APIA Bacău. Plata avensului se va face până la sfârșitul lunii noiembrie, din 2 decembrie urmând a fi făcută plata finală a subvențiilor din agricultură.



Premieră: toți fermierii vor fi verificați, în detaliu

Potrivit APIA Bacău, până în prezent, aproape 6.000 dintre cei peste 15.100 de fermieri care au depus cereri au fost autorizați la plată, reprezentând circa 39 % din total. Aceștia au încasat deja 2.037.884 euro (10.135.416,12 lei). O noutate intervine, începând din acest an, în privința controalelor efectuate în teren, la culturile declarate de fermieri. Decizia intervine în contextul în care, voit sau din greșeală, unii fermieri nu au declarat realitatea din teren, încasând  necuvenit sume de la stat. Astfel, inspectorii APIA îi vor verifica pe toți beneficiarii de subvenții de stat, și nu doar pe cei din eșantioanele obligatorii de control, de 5% dintre fermieri. „La o parte dintre fermieri, vom efectua controalele clasice, la fața locului. Dar, absolut toți cei care au solicitat subvenții vor fi verificați de către noi. Așa cum să făcea înainte teledetecția, acum se va face monitoring. Practic, se folosesc niște imagini satelitare actualizate, luate în diverse luni, pe perioada anului. Aceste imagini, combinate cu anumite date din declarațiile prezente în cererile de plată – suprafețe, categorii de folosință, culturi etc – vor intra într-un program de inteligență artificială, care, la final, va genera un raport din care să ne dăm seama unde lucrurile nu sunt în regulă. Se vor cere suplimentar, de la fermier, informații, după care se vor face interpretări, și vom lua măsurile care se cuvin”, a precizat Ionuț Trofin, directorul executiv al APIA Bacău.

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014