23 decembrie 2024

Drogați cu opiul din macul de pe covrigi

Mai multe firme care foloseau mac în procesul de producție au fost sancționate de inspectorii  în siguranța alimentară . De luna trecută și pâîn prezent, Direcția Sanitară Veterinară Bacău a controlat zeci de unități, aplicând amenzi de peste 40.000 de lei, în special pentru depășirea nivelului de alcaloizi conținuți în macul destinat producerii de alimente. Controalele vor continua și în perioada următoare, scopul fiind depistarea de substanțe psihoactive, psihotrope și stupefiante peste limitele legale, în alimentele care ajung pe mesele băcăuanilor.

În urmă cu aproape o lună, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău anunța o temerară acțiune de control, în principal, orientată spre operatorii economici care utilizează, în procesele de producție, substanțe psihoactive, psihotrope și stupefiante pentru obținerea de produse alimentare de origine non-animală. Verificările îi vizau și pe comercianții, importatorii și depozitarii de semințe de cânepă și mac, inclusiv morarii, cofetarii și patiserii sau fabricanții de ciocolată și produse zaharoase. Astfel, au fost controlate multe dintre firmele din tot județul care vindeau cânepă și mac, produse derivate din acestea sau care conțin semințe provenite de la aceste plante. Se urmărea, astfel, depistarea utilizării ilegale a substanțelor psihoactive, psihotrope și stupefiante în produsele alimentare de origine non-animală. În acest sens, s-au prelevat probe inclusiv din anumite produse alimentare (ciocolată, biscuiți, batoane din cereale, jeleuri, drajeuri, gumă de mestecat, energizante, bere), urmând a fi testate în laborator. Legislația în vigoare permite vânzarea semințelor de mac și a produselor fabricate din aceste semințe, cum ar fi uleiul din semințe, făina din semințe și semințele degresate, produse de panificație sau produse derivate din acestea. Totodată, se pot folosi și semințe de cânepă provenite de la planta Cannabis sativa L. În plus, este admisă prezența tetrahidrocanabinolului (THC) -compus canabinoid – și a alcaloizilor de mac, însă în anumite limite.



Tone de mac, cu probleme

La momentul declanșării operațiunii, autoritățile avertizau că, în funcție de gravitatea celor descoperite, operatorii economici ar putea risca amenzi consistente, inclusiv să le fie suspendată sau chiar interzisă activitatea, în paralel cu informarea celorlalte autorități competente. La nivel național, s-au făcut 1.177 de controale oficiale, fiind prelevate 82 de probe. Dintre acestea, 8 probe de mac au fost declarate neconforme, adică depăşeau limitele admise de alcaloizi din opiu. A fost necesară reţinerea cantității de peste 10 tone, în valoare de circa 122.000 de lei. La nivel local, primele rezulate ale controalelor s-au concretizat, deocamdată, în … amenzi de zeci de mii de lei. Până în prezent, în cadrul controalelor oficiale efectuate la nivelul județului Bacău, pentru neconformitățile identificate în aceste tipuri de unități, au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale, în cuantum de 23.200 de lei”, ne-au transmis reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bacău. Ar fi vorba despre o unitate din Podu Turcului, care producea pâine, produse de panificație și patiserie, un laborator de cofetărie și patiserie din municipiul Bacău și un depozit de produse alimentare de origine non-animală, din aceeași localitate. Dacă la primele două unități sancționate, inspectorii DSV au depistat doar nereguli privind igiena, la depozitul din Bacău amenda a fost aplicată pentru că obiectivul nu respecta trasabilitatea produselor alimentare. De precizat că agenții economici care comercializează mac, au obligația de a face analize de laborator, înainte și după procesare, în vederea stabilirii concentrației de alcaloizi.

Loturi de semințe cu depășiri”

Între timp, un alt agent economic, de data asta, din zona Onești, profilat pe fabricarea de biscuiți și pișcoturi, a fost sancționat cu 22.000 de lei, întrucât, la control, a fost depistată o cantitate de mac destinată producției, la care concentrația de alcaloizi depășea limita legală permisă. Potrivit unui regulament adoptat anul trecut de Comisia Europeană, nivelul maxim de opiu din semințele de mac destinate consumatorului final este de 10 micrograme per kilogram, raportat la greutatea corporală. În cazul cantităților de mac retrase din circuit, urmează ca acestea să fie supuse unor metode de prelucrare care reduc conținutul de alcaloizi de opiu și efectele acestora, urmând a se repeta analizele pentru verificarea conformării limitelor. Însă, macul poate fi și distrus, sub supravegherea inspectorilor DSV, în cazul în care cantitățile de substanțe alcaloide sunt foarte mari.

Macul, la români, un deliciu

La noi, macul de grădină denumit Papaver somniferum, identic cu macul opiaceu, este prrezent la nivelul întregii țări. Semințele de mac sunt folosite în produsele de panificație și cofetărie. Acestea sunt nelipsite din clasicii covrigi, consumați de foarte multă lume, fiind printre alimentele cele mai ieftine, la îndemâna oricui. Însă, macul mai este folosit și de gospodine, la prepararea cozonacilor, a plăcintelor sau în dierse prăjituri. Și asta de sute de ani. În acest context, specialiștii spun că nu trebuie să ne îngrijorăm, oamenii putând, în continuare, să consume, în preparate, mac, fără a risca să devină mai „veseli” sau, dimpotrivă, „triști”. Semințele aflate la maturitate folosite în alimentație conțin alcaloizi de opiu, dar care se distrug, în urma procesării termice.

Doar trei autorizații de cultivare, în tot județul

În schimb, producerea, în cuturile agricole, de mac, in sau cânepă, este supusă unor regulamente stricte, fiind nevoie de o aprobare de la Direcția Agricolă. Ulterior, cultura este verificată permanent, în cursul vegetației, de către specialiștii DIICOT sau ale altor insitituții implicate în controlul drogurilor. Potrivit Direcției Agricole Bacău, în prezent, la nivelul județului Bacău, sunt eliberate trei autorizații, toate pentru cultivarea cânepii: două cu scop științific, și una, la Onești, ca plantă tehnică, însă pe o suprafață mică. Pentru mac sau tutun nu avem nicio solicitare. Cei care sunt interesați, ar trebui să știe că este nevoie să depună un dosar la noi care să cuprindă o cerere, o copie după actul de identitate, adeverință de Primarie pentru teren, și un contract cu o firmă autorizată să vândă semințe sau tulpini, dacă producțiile sunt destinate comercializării sau doar în scop științific, precum și un certificat de calitate pentru semințe, care să ateste că acestea provin dintr-un soi autorizat în România. Alte detalii pot fi regăsite în Legea 339/2005 actualizată în 2023”, ne-au transmis reprezentanții Direcției Agricole Bacău.

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img