Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România – „Elie Wiesel”, Universitatea „George Bacovia” din Bacău și Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău au organizat Consfătuirea profesorilor de istorie din județul Bacău „Predarea Holocaustului în școlile din România. Tendințe actuale.”
La eveniment au fost prezenți, în calitate de invitați: Alexandru Florian, director general și Roxana Popa, cercetător – Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.
Așadar, peste 50 de profesori de istorie au avut ocazia să dezbată, în contextul aplicării Legii Nr. 276/2021 și aprobării prin OM Nr. 5.344/09.08.2023, a programei școlare pentru disciplina obligatorie „Istoria evreilor. Holocaustul”, clasa XI-a/a XII-a, învățământ liceal și profesional, principalele tendințe care au apărut și se dezvoltă acum în sistem.
Sistemul educațional din România se află în fața unei inedite provocări. Introducerea prin lege, începând cu anul școlar 2023 – 2024, a programei de studiu „Istoria Evreilor. Holocaustul”, care are ca scop dobândirea de cunoștințe și perspective noi despre istoria, cultura și tradițiile comunităților evreiești din România, modul în care această minoritate națională a contribuit la evoluția și modernizarea societății românești de-a lungul timpului, dar mai ales înțelegerea istoriei Holocaustului din România. Această materie este studiată în învățământul liceal și profesional, în regim de o oră pe săptămână.
În perioada următoare Ministerul Educației își propune elaborarea unui ghid metodic, care să vină în sprijinul colegilor implicați în predarea acestui obiect de studiu. Desigur, în mod firesc, urmează și apariția unui, sau chiar a mai multor manuale.
Cu această ocazie, participanții au primit, cu titlu gratuit, din partea Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România – „Elie Wiesel”, auxiliarul didactic „#LecțiadeistorieALTFEL. Povești de viață din perioada Holocaustului”, destinat elevilor de gimnaziu și liceu, profesorilor de istorie, dar și un bogat material bibliografic.
Auxiliarul, apărut în format letric și electronic, coordonat de Alexandru Florian, Ana Bărbulescu și Gabriel Stan, reprezintă un instrument didactic util, atât cadrelor didactice, elevilor, dar și tuturor celor care sunt curioși să (re)descopere istoria României sub diversele ei forme.
Întrunirea s-a finalizat cu o dinamică și provocatoare sesiune de discuții care, speră organizatorii, a lămurit o bună parte din problemele, în mod natural, ridicate de public.
Aceasta a fost moderată de prof. dr. Jeny Ghioc, inspector școlar de specialitate la Inspectoratul Școlar Județean Bacău și de prof. Gabriel Stan, de la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău.