Conform datelor INS, producția de țiței în România în primele opt luni din 2023 a fost de 1,87 milioane tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 4% față de aceeași perioadă a anului precedent. Această reducere a producției interne contribuie la faptul că România continuă să fie dependentă de importuri pentru a acoperi nevoile de petrol.
În aceeași perioadă, importurile de țiței au totalizat 5,198 milioane tep, cu o scădere de 7,7% față de primele opt luni din 2022. Cu toate acestea, importul de petrol rămâne semnificativ mai mare decât producția internă. Producția internă de petrol este preconizată să fie de 3,050 milioane tone echivalent petrol în 2023, în timp ce importurile pentru aceeași perioadă sunt estimate la 9,215 milioane tep, ceea ce reprezintă o discrepanță semnificativă.
Proiecțiile Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză arată că producția internă de petrol va continua să scadă în perioada 2023-2026, cu un ritm mediu anual de -2,2%. În același timp, importurile de petrol sunt estimate să crească cu un ritm mediu anual de 4,1% în aceeași perioadă. Această tendință indică dependența crescută a României de surse externe pentru a acoperi cererea de petrol.
Astfel, importul de petrol rămâne mai mare decât producția internă de petrol, susținând astfel faptul că, în ciuda creșterii producției interne și a scăderii importului, România continuă să fie în mare măsură dependentă de importuri pentru a-și satisface nevoile energetice în ceea ce privește petrolul.
Dacă producția internă de petrol ar fi crescut în mod semnificativ, aceasta ar fi furnizat o explicație relativ simplă pentru scăderea importurilor de petrol. Cu toate acestea, din datele prezentate, nu reiese o creștere semnificativă a producției naționale de petrol în primele opt luni din 2023. Prin urmare, pentru a înțelege mai bine scăderea importurilor, putem să ne îndreptăm atenția către cererea internă. Reducerea importurilor poate să fie rezultatul unei cereri interne mai slabe. Adică, industria românească a decis să consume mai puțin.