Pe 18 octombrie s-au împlinit 170 de ani de la nașterea primului telegrafist din Bacău și unul dintre pionierii filateliei românești, Grigore Gh. Pascu. Locul său în galeria personalităților băcăuane a fost stabilit și datorită pasiunii pentru filatelie.
Grigore Pascu provenea dintr-o familie cu adânci rădăcini istorice băcăuane, iar casa părintească și a copilăriei era situată pe strada Justiției, la nr.8, adresă la care se află acum amplasat blocul nr. 2 din Str. Vasile Alecsandri (vizavi de Arhivele Naționale).
A absolvit cursurile Școlii primare publice de băieți nr.2 din urbe, apoi pe cele gimnaziale. Gimnaziul „Principele Ferdinand” înființat în anul 1867 a funcționat doi ani de început chiar în casa familiei Gh. Pascu. După 1877, a urmat cursurile școlii de telegrafie din București, iar anul 1880 îl găsea angajat la oficiul telegrafic din Bacău, fiind primul telegrafist din oraș.
A fost căsătorit cu Maria Eliade și a avut patru băieți și trei fete. Dintre copii, s-a remarcat profesorul Giorge Pascu, născut în Bacău la 1 decembrie 1882, una dintre personalitățile culturii ieșene – lingvist, filolog și istoric literar.
În anul 1893 a renunțat la profesia de telegrafist, devenind funcționar al Epitropiei Spitalului Sf. Spiridon din Iași ca arendaș al moșiei din Blăgești-Roman.
Grigore Pascu a purtat corespondență cu filateliști și comercianți din 23 de țări ale lumii și a figurat în prima listă de agenți pentru străinătate încă de la primul număr al revistei „L’echo de la Timbrologie”, în 1887. A stabilit relații cu membri ai „Societății filatelice din Dresda”, ai „Societății colecționarilor de timbre din Olanda”, societăți la care a aderat ca membru activ sau corespondent și a fost ales membru de onoare al „Societății Filatelice din New York”.
Grigore Pascu a activat cu pasiune pentru constituirea primei societăți filatelice românești. Recunoscut de colegii din țară ca fiind unul dintre marii colecționari români, el a primit „Cartea de membru” nr. 1 a „Societății Filatelice Române”, care s-a înființat în anul 1891. La Iași, Grigore Pascu a înființat asociația filatelică „Société Philatelique Roumaine de Jassy” și a fost un susținător activ al idealului său de organizare a filateliștilor.
A trecut la cele veșnice în ziua de 26 ianuarie 1927.
Pasionatul colecționar și cercetător în ale istoriei băcăuane, Mihai Ceucă, a dat publicității, în 2019, albumul monografic „Grigore Pascu, linii, puncte, timbre”, premiat cu medalia de aur la o recent vernisată expoziție națională de exponate și lucrări de literatură carto-filatelică din țară, la Timișoara.