Față de lunile anterioare, în septembrie, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău au fost depuse mult mai multe plângeri, din partea unor foști ori actuali salariați, la adresa angajatorului lor.
Astfel, dacă până acum, lunar, la această instituție se înregistrau cel mult 55 sesizări, în septembrie s-a ajuns la nu mai puțin de 74, unele fiind semnate de către mai multe persoane. Cum era de așteptat, și de această dată majoritatea reclamațiilor au avut ca obiect încălcarea unor reglementări fundamentale din Codul Muncii. M
ai exact, în 63 sesizări semnatarii incriminau faptul că angajatorul lor nu le-a plătit anumite drepturi bănești, precum salariile, sporurile cu caracter permanent ori banii cuveniți pe concediul de odihnă sau pe cel medical. Unii dintre semnatarii celorlalte plângeri au menționat că angajatorul lor nu le-a încheiat în formă scrisă contractul individual de muncă ori că acesta le-a fost desfăcut abuziv sau că au fost concediați, fără a li se acorda preavizul legal.
Nu au lipsit nici cazurile în care angajatorii erau acuzați de faptul că nu le-au plătit reclamanților orele suplimentare efectuate ori au refuzat să le elibereze adeverința privind activitatea pe care au desfășurat-o la ei sau că au ascuns un accident de muncă petrecut în unitatea lor. Inspectorii ITM-ului au reușit ca, pe parcursul lunii septembrie, să rezolve toate cele 74 sesizări.
Dar, ca de obicei, soluția dată este în favoarea a mai puțin de jumătate dintre reclamanți, în cazul celorlalți negăsindu-se probe la angajatori, care să ateste cele sesizate. Celor nemulțumiți de răspunsul primit de la ITM Bacău nu le rămâne decât să i se adreseze instanței, care judecă în regim de urgență spețele referitoare la legislația muncii.