De luna viitoare, micile afaceri din județ pot cere finanțări nerambursabile de 50.000-200.000 euro. Banii primiți pot fi investiți în ateliere auto, în construcții sau hoteluri, dar și în IT, contabilitate sau cabinete medicale.
Microîntreprinderile din Bacău, dar și din restul județelor incluse în Regiunea de dezvoltare Nord-Est (Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui), pot primi fonduri nerambursabile a câte 50.000-200.000 euro. Finanțarea se face printr-o linie de fonduri europene – „Investiții pentru modernizarea microîntreprinderilor- Apel 1”, derulată prin Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est. Vor avea acces la aceste finanțări nerambursabile microîntreprinderilor din mediul urban sau rural din cele 6 județe ale Regiunii Nord-Est, care fac investiții în mediul urban (inclusiv satele aparținătoare. Astfel, cu banii primiți, firmele pot face investiții în afaceri diverse, de la service auto, construcții sau hoteluri până la IT, contabilitate sau cabinete medicale.
Cofinanțare de minimum 10%
Depunerea proiectelor se va face în perioada 15 noiembrie 2023, ora: 10:00 – 15 decembrie 2023, ora: 10:00, prin sistemul electronic MySMIS2021, un portal de fonduri UE. Pentru acest apel, vor fi alocate de 30 milioane de euro, din care 25,5 milioane de euro sunt fonduri UE, iar 4,5 milioane de euro provin de la bugetul de stat. Săptămâna trecută, a fost publicată forma finală, oficială, a Ghidul solicitantului, care include lista domeniilor eligibile pentru a primi finanțare, dar și celelalte anexe necesare. „Apelul de proiecte este unul competitiv, cu termen limită de depunere și cu un prag de excelență de 80 de puncte în vederea contractării directe. Depunerea proiectelor va fi oprită în situația depășirii unui prag de 300% față de valoarea alocării financiare”, au precizat reprezentanții (ADR) Nord-Est. Microîntreprinderile eligibile vor putea primi granturi de câte 50.000-200.000 de euro pe proiect. Solicitantul va trebui să aibă o contribuție la finanțarea investiției de minimum 10% din valoarea eligibilă a proiectului.
Condiții cerute
Potrivit ghidului oficial, firmele băcăuane vor trebui să respecte o serie de condiții pentru a fi eligibile la finanțare. Astfel, beneficiarul finanțării trebuie să fie societate comercială înregistrată în baza Legii societăţilor nr. 31/1990, cel mai târziu la 3 ianuarie 2022 (prima zi lucrătoare din anul 2022), și să aibă sediul social în regiunea Nord-Est (urban sau rural). Apoi, solicitantul trebuie să fie încardat în rândul microîntreprinderilor, conform Legii 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării IMM. Atenție!, nu se aplică definiția din Codul fiscal. Mai exact, microîntreprinderile sunt acele firme care au un număr mediu de salariați mai mic decât 10 și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la 2 milioane de euro, echivalent în lei. Dacă numărul mediu de salariați, înregistrat în ultimul an fiscal încheiat înainte de depunerea cererii de finanțare, este 0 (zero), proiectul trebuie să prevadă creșterea acestuia cu cel puțin 1 salariat. O altă condiție este ca firma să fi desfășurat activitate timp de cel puțin unui an fiscal, integral. În plus, se cere ca solictantul să nu fi avut activitatea suspendată temporar, în anul curent depunerii cererii de finanțare și în anul fiscal anterior. Va face execepție doar suspendarea activității pe perioada stării de alertă, din timpul pandemiei. Pe de altă parte, beneficiarul finanțării trebuie ca, în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare, să fi avut profit din exploatare (>0 lei).
La ce pot fi folosiți banii
Proiectul pentru care se cere finanțare trebuie să fie implementat în mediul urban din regiunea Nord-Est, inclusiv sate aparținătoare de orașe. Cu banii primiți, se pot face investiții în 230 de tipuri de afaceri, de la fabricarea pâinii, a mobilei, la construcții, repararea autovehiculelor, IT, turism, în medicină etc. Vor fi finațate lucrările de construire/ extindere/ modernizare a spațiilor de producție/ prestare de servicii ale microîntreprinderilor, inclusiv a utilităților generale aferente, achiziționarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, achiziționarea de instalații/ echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, precum și sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităților pentru care s-a solicitat finanțare. În plus, sunt eligibile și investițiile în active necorporale: brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice, precum și în activități de marketing și branding.
Florentin Radu