25 noiembrie 2024

Ucrainizarea Israelului

Nu e un secret pentru nimeni ca de luni de zile, Israelul este zguduit de masive demonstratii impotriva initiativelor legislative ale guvernului Netanyahu.

Demonstrațiile masive împotriva guvernului lui Benjamin Netanyahu au constituit un element central în fundalul tensiunilor din Israel. Protestele au fost alimentate de nemulțumirea față de politica guvernamentală, inclusiv acuzații de corupție, și de măsurile legale propuse sau adoptate de guvern, care ar putea limita drepturile și libertățile cetățenilor israelieni.



În trecut, premierul israelian a folosit de mai multe ori strategia declanșării conflictelor cu populația arabă în ideea că un război în zona va strânge populația laolaltă împotriva pericolului și îi va salva guvernarea. Și de data aceasta sunt șanse să se fi întâmplat la fel.

Peste 800 de coloniști israelieni au luat cu asalt complexul Moscheei Al-Aqsa din Ierusalimul de Est ocupat, joi dimineață, sub protecția forțelor israeliene.

Extremiștii israelieni au organizat marșuri provocatoare atât în interiorul orașului vechi al Ierusalimului, cât și în afara zidurilor acestuia, atacând palestinienii și proprietățile acestora. De asemenea, au bătut și scuipat jurnaliștii într-o zonă de piață de lângă Al-Aqsa, unde magazinele au fost forțate să se închidă pentru a șasea zi consecutiv. Complexul Al-Aqsa este al treilea loc cel mai sfânt din Islam și cel mai important loc musulman din Palestina.

De fiecare dată când a fost atacată Moscheia Al-Aqsa, palestinienii au răspuns cu atacuri cu rachete sau cu alt fel de violențe. Sâmbătă dimineața, Hamas a răspuns cu un atac masiv asupra mai multor orașe din Israel, inclusiv asupra unor baze militare.

De data aceasta, pierderile israeliene au fost imense: 5 tancuri Merkava, din care două au fost capturate, peste 10 vehicule pe roți, 12 transportoare blindate capturate, 2 vehicule grele de luptă pentru infanterie Namer APC capturate, 2 vehicule blindate pe roți MRAP distruse. Ceea ce este mai important, 4 elicoptere au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană portabile peste Fâșia Gaza. Iar asta e doar ceea ce s-a putut documenta cu imagini. E posibil ca cifrele să fie mult mai grave.

Israelul a acuzat deja Iranul că a început războiul, întrucât inițiativa și mijloacele de luptă ale Hamas sunt departe de tot ceea ce a fost până acum. Să notăm că unul dintre tancuri a fost distrus cu un proiectil cumulativ lansat de o dronă de la mică înălțime, semn că tacticile din Ucraina au fost învățate de palestinieni.

Este evident că Israelul va răspunde cu atacuri puternice, și se vorbește chiar de o operațiune terestră în Gaza. Cu toate acestea, este foarte posibil ca ideea premierului de a forța o nouă confruntare cu Hamas pentru a-și salva guvernul să nu fi fost una tocmai bună. Hamas a arătat că e bine înarmat, inclusiv cu arme AA, a luat numeroși ostatici militari și civili iar confruntarea se anunță dură. Nu mai este ca acum câțiva ani când lunetiștii israelieni se distrau ucigând protestatarii din Marele Marș al Întoarcerii și nici ca în 2015 când IDF măcelărea 2.500 de civili în Gaza.

În acest moment, există numeroase speculații că, de fapt, China s-ar afla în spatele acestei povesti. Cert este că nu se știe nimic deocamdată, însă situația din Israel trebuie privită în contextul conflictului global care se conturează între NATO și BRICS. Este important să recunoaștem că tensiunile din această regiune au repercusiuni la nivel global și că relațiile internaționale complexe pot avea un impact semnificativ asupra evoluției evenimentelor în Orientul Mijlociu.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014