Reprezentanții partidului USR se află în periplu prin țară, în cadrul unei acțiuni, numite Caravana „Fără Păcănele”. Proiectul, inițiat de USR, urmărește sensibilizarea opiniei publice, dar și clasa politică, vizavi de fenomenul care a cuprins întreaga societate, de la copii până la adulții în vârstă: jocurile de noroc.
Ieri, Caravana „Fără păcănele lângă școli” a juns și în Bacău, unde reprezentanții USR au susținut o conferință de presă pe această temă. La eveniment, au participat Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, primarul Bacăului, alături de senatorul Sebastian Cernic, deputații Diana Stoica și Filip Havârneanu, inițiatorii legii „Fără păcănele lângă școli”, și alții. „Legea are menirea să combată un flagel social care afectează, nu doar adulți, ci și mulți copii”, a spus în deschidere edilul Bacăului. Se dorește, astfel, promovarea unui set de legi prin care, printre altele, să fie eliminate jocurile de noroc din toate localitățile din țară.
„USR a inițiat un pachet de legi mai amplu, pentru a opri acest flagel. Avem inițiative care limitează «păcănelele» din localități, le împingem la periferii. Ele nu au ce să caute în drumul copiilor către școală, nu au ce să caute în drumul oamenilor către muncă sau înapoi, spre casă. Nu mai vrem să vedem familii distruse de acest flagel, nu mai vrem să vedem copii care își iau viața pentru că nu găsesc o scăpare din acest cerc vicios. Legile USR pe care noi le-am inițiat scot «păcănelele» din orașe, interzic reclama stradală, și în orice spațiu public, inclusiv pe stadioane, pe tricourile sportivilor. (…) Avem și o inițiativă pentru a opri șpaga mascată. Cei care controlează piața de noroc nu au voie să mai fie și jucători”, a arătat deputata Diana Stoica, una dintre ințiatorii legii „Fără păcănele lângă școli”. Luna trecută, proiectul de lege care scoate în afara localităților sălile de jocuri de noroc a fost adoptat de senatori.
„Se vorbește despre droguri, dependența de alcool, dar nu suficient despre dependența de jocurile de noroc. (…) În spate, sunt familii ruinate, sunt oameni care și-au pierdut tot ce aveau, ajung să se sinucidă. Zielele trecute, când ne aflam în Caravană, un șofer de Uber ne-a spus, auzind despre ce facem, că a încercat să se sinucidă de două ori din cauza păcănelelor”, a spus Filip Havârneanu, președintele USR Iași. Potrivit unor statistici, în țară există peste 12.000 de săli de pariuri sportive.
În plus, sunt 400.000 de conturi online pe site-urile dedicate jocurilor de noroc. De aici rezultă sute de mii de dependenți, mulți dintre ei pierzându-și casele, locurile de muncă, economiile de-o viață.