La Catedrala Catolică „Sfinții Petru și Paul”, joi seară, 5 octombrie 2023, la ora 19.00, orchestra Filarmonicii Mihail Jora va deschide a 67 –a stagiune de concerte.
Sărbătorirea a 60 de ani de existență a orchestrei băcăuane, avea loc în anul 2016 în același lăcaș de cult. Acum, Casa Domnului, deschisă, din nou, cu generozitate, muzicienilor și celor ce iubesc muzica simfonică, găzduiește un concert simfonic extraordinar, dirijat de Sebastian Perlowski. Director artistic al Agenției Kameny și profesor de compoziție la Institutul de Jazz al Academiei de Muzică „Karol Szymanowski” din Katowice, Sebastian Perłowski, deținător al multor premii pentru dirijat și compoziție – care a studiat cu Jorma Panula, Jin Wang, Adrian Gnam și Yuri Simonov – a ales un program extrem de ofertant, cu lucrări de Giuseppe Verdi, P.I. Ceaikovski și Camille Saint – Saens. Perlowski a dirijat importante orchestre din: Polonia, Spania, Portugalia, Hong Kong și s-a alăturat, într-o bună colaborare Orchestrei Filarmonice „George Enescu” și a Filarmonicii „Mihail Jora”. Simfonicul se va deschide cu Uvertura la opera “Forța destinului “, compusă în anul 1867 de Giuseppe Verdi, lucrare ce a repurtat un răsunător succes la Scala din Milano, doi ani mai târziu.
Când mă gândesc la această lucrare, doresc să mă opresc câteva clipe la memoria celor ce au plecat spre o lume mai bună. În 3 octombrie s-au împlinit 15 ani de când compozitorul și îndrăgitul maestru Aurel Stroe – autorul Orestiilor, al lucrărilor: Purtătoarele de prinoase, Această piesă nu va primi premiul Nobel ori Oedipe la Colonos, a trecut la cele veșnice. Aurel Stroe, cel ce “vedea idei“, era socotit de muzicologul Viorel Cosma: “unul dintre cei mai interesanţi compozitori români, fiind o personalitate complexă, deoarece a făcut din muzică ştiinţă şi viceversa, atingând performanţe de nivel mondial”. Aurel Stroe, cântat în mari centre culturale ale lumii și în Bacău, la Festivalul Internațional Zilele Muzicii Contemporane, obținea în anul 2002 Premiul Herder al Universității din Viena și, prin întreaga sa devoțiune muzicală, credem, triumful destinului.
Solistul serii de octombrie este binecunoscutul și apreciatul violoncelist Răzvan Suma. El a studiat și s-a perfecționat la București și în Cambrige, Massachusets: cu Arto Noras, Frans Helmerson, Herre Jan Stegenga, Miklos Pereny, Marin Cazacu, Radu Aldulescu. A câștigat importante premii în prestigioase competiții, dintre care amintim: Markneukirchen, în Germania, G. B. Viotti, în Italia, Villa de Llanes în Spania și a cântat pe cele mai importante scene muzicale ale mapamondului, în compania unor renumiți muzicieni. Din anul 2010, Răzvan Suma este solist în rezidență al Orchestrelor Radiodifuziunii și profesor la Universitatea Națională de Muzică din capitală.
Director artistic al CellEAST Festival, Răzvan Suma ne-a încântat cu seria de recitaluri “Vă place…?” Bach, Brahms, Schubert, Schumann…? Acum, ne va delecta cu cele 8 Variațiuni pe o temă Rococo op.33 compuse de P.I. Ceaikovski în anul 1877. Lucrare de virtuozitate, în stil galant de secol XVIII. Sebastian Perlowski nominalizat drept „cel mai bun dirijor al Operei din Cracovia din ultimii cinci ani”, „The Culture’s Personality” 2017 și câștigător al „Premiului tinerilor dirijori ai Festivalului Nestlé și Salzburg”, va încheia seara muzicală cu Simfonia a III-a cu orgă, compusă de Camille Saint – Saens în anul 1886, pentru Societatea Filarmonică din Londra. Autorul afirma că a dat tot ce putea mai bun în această lucrare, creată în patru părți (legate două câte două), pe o temă ciclică, ce se metamorfozează într-un excepțional joc diatonico- cromatic. Dedicată memoriei compozitorului Franz Liszt, Simfonia în do minor, op.78, cu al său omniprezent Dies irae aduce dulci lumini vitraliilor Catedralei, serenitate și un apoteotic final, în Do Major. La orgă, Eduard Antal, titularul catedralei romano-catolice Sfântul Iosif din București, un muzician cu numeroase recitaluri, participări la festivaluri naționale și internaționale, doctorand al UNMB și manager de proiect al Festivalului internațional de orgă Cantus Ecclesiae. Vă așteptăm să fiți martorii unei noi stagiuni muzicale în Bacău. Nu se știe încă unde se vor desfășura concertele, dar muzica trebuie să răsune!
Muzicolog dr. Ozana Kalmuski Zarea