15 ianuarie 2025

Băcăuani la Centenarul Orfelinatului Armean de la Strunga

Uniunea Armenilor din România (UAR) a marcat în zilele de 29 și 30 septembrie împlinirea a 100 de ani de la deschiderea Orfelinatului Armean de la Strunga (Iași). La Iași și la Strunga au avut loc o suită de manifestări, la care au participat și membri ai Sucursalei Bacău a UAR, prieteni și parteneri din Bacău ai sucursalei, între care și reprezentanți ai Filialei Județene Cultul Eroilor.

La Palatul Culturii din Iași au avut loc, pe 29 septembrie, un simpozion, vernisajul expoziției foto-documentare „Strunga – Noua Casă a Orfanilor Armeni” și vizionarea filmului documentar „Strunga”. Pe 30 septembrie, la Strunga a fost dezvelit un monument comemorativ, amplasat în fața sediului Biblioteccii comunale „Mihai Ursachi”, a fost deschisă expoziția restrânsă  „Strunga – Noua Casă a Orfanilor Armeni”, a fost lansat volumul „Orfelinatul Armean din Strunga: Mărturii ale unor destine frânte”, scris de Arsen Arzumanyan, și a avut loc un spectacol de muzică și dansuri tradiționale armenești.



La Strunga, manifestarea a fost deschisă de președintele UAR, Varujan Vosganian, care a vorbit despre istoria Orfelinatului Armean, despre istoria sinuoasă a poporului armean și nu a putut să nu facă referire și la cele mai recente evenimente din această istorie – alungarea armenilor din ținutul Nagorno-Karabakh.

Evenimentul și participanții au fost salutați de viceprimarul comunei Strunga, Ion Agafiței. Au rostit alocuțiuni și istoricul Sorin Antohi, Arsen Arzumanyan și, după spectacolul demuzică și dansuri armenești, prof. univ. dr. Maricel Agop – președintele Filialei Iași a UAR.

Monumentul comemorativ a fost dezvelit de Varujan Vosganian și de viceprimarul Ion Agafiței și sfințit de preotul Yeznik Torgomyan, de la Biserica Armeană din Botoșani. Monumentul este din tuf roz și sculptat de Bogdan Hovhannisyan (din Vanadzor – Armenia) cu elemente specifice culturii armene. În timpul lucrului, sculptorul a constatat o adevărată minune: două rozete de pe fața roz a monumentului și numai acestea au căpătat culoarea neagră.

La final, a avut loc un spectacol de muzică și dansuri tradiționale armenești oferit de ansamblurile de dansuri tradiționale armenești Vartavar, din București, și Hayakaghak, din Gherla și de Corul Ani al Arhiepiscopiei Armene.

Orfelinatul armean – mărturii ale unor destine frânte 

La 1 aprilie 1923, prin aprobarea regelui Ferdinand I, Orfelinatul era pregătit să primească 200 de copii orfani (150 de băieți și 50 de fete) supraviețuitori ai Genocidului Armean din 1915, care urmau să ajungă în România, cu autorizația Guvernului român și cu pașaportul colectiv vizat de Ministerul de Interne al României.

Copiii au intrat în Orfelinat la 1 mai 1923. Acolo au fost create toate condițiile pentru ca cei 200 de copii să aibă o educație bună la școală și să învețe meserii în ateliere. În presa armeană tipărită la București sunt publicate numeroase articole despre Orfelinatul din Strunga, care fac referire la înființarea, dezvoltarea și, în cele din urmă, la închiderea Orfelinatului.

Deși Orfelinatul Armean din Strunga a avut o viață scurtă (1923-1926), a lăsat o amprentă adâncă în inimile armenilor din România. Astăzi, la Strunga nu mai există clădirile unde au fost găzduiți copiii, dar este cert că acum 100 de ani Orfelinatul a fost constituit prin asistența umanitară acordată refugiaților armeni de Uniunea Armenilor din România, condusă de Armenag Manissalian, care a devenit și președintele Comitetului Central al Orfelinatului, împreună cu restul armenilor din România.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img