22 octombrie 2024
EconomieCum să administrăm durabil pădurile

Cum să administrăm durabil pădurile

Federația Sindicatelor Silva, condusă de inginerul băcăuan Silviu Geană, a organizat, în cadrul Manifestărilor Internaționale ale Silvicultorilor, la Direcția Silvică din Constanța, „Conferința profesională privind gestionarea durabilă a pădurilor”, eveniment care s-a bucurat de o largă participare a specialiștilor silvicultori din România și din străinătate. Ediția s-a bucurat de participarea a peste 400 de silvicultori din România, Republica Moldova, Bulgaria, Spania, Ungaria și Ucraina.

Au fost abordate tematici de mare interes:
• Provocări asupra administrării pădurilor în contextul actual, necesitatea asigurării echilibrului între rolul social, rolul ecologic și cel economic al pădurilor;
• Proiectul Noului Cod Silvic și legislația subsecventă;
• Strategia de Dezvoltare a Regiei Naționale a Pădurilor – SDR 30;
• Modele de administrare a pădurilor în diverse țări europene.



Au susținut prezentări Silviu Geană („Nu faceți experimente cu pădurile statului”), conf. univ. dr. Liviu Nichiforel, de la Facultatea de Silvicultură Suceava și de prof. univ. dr. Bogdan Popa, de la Facultatea de Silvicultură Brașov (etapele de elaborare a „Proiectului Noului Cod Silvic”), prof. univ. Volodymyr Zahorskyi, rectorul Universității Forestiere Naționale din Ucraina, prof. univ. Ion Dubovici și prof. Oleg Danchuk („Gestionarea pădurilor din Ucraina pe timp de război”) și ing. Cvetelin Milanov și ing. Canko Nicolov – directori în Întreprinderea Silvică de Stat Shumen, împreună cu ing. Rositsa Koleva, ing. Petya Radeva, din Întreprinderea Silvică de Stat Gabrovo, din Bulgaria („Managementul fondului forestier în Bulgaria”).
O prezentare interesantă a fost a agentului silvic Arturo Garcia Bernat – de la Sindicatul STICS Valenciana, din Spania (studiu de caz privind incendiile în pădurile din zona Mediteranei). Conferința a continuat cu tema „Managementul forestier în Ungaria”, prezentată de ing. László Górász și ing. Béla Benei, vicepreședinți ai Uniunii Lucrătorilor din Silvicultură și Industria Lemnului din Ungaria.

Marian Stoicescu, președintele Federației pentru Apărarea Pădurilor și al Confederației Consilva, a susținut necesitatea aplicării în administrarea pădurilor proprietate publică a managementului forestier durabil.

Costel Petcu, consilierul directorului general al Regiei Naționale a Pădurilor, a prezentat, la final, Strategia de Dezvoltare a Romsilva SDR-30 și Planul de implementare.
În conferință, specialiștii au tras concluzia unanimă că legislația și politicile publice sunt determinante pentru asigurarea unei gestionări durabile a pădurilor și pentru asigurarea echilibrului între cele trei principale roluri ale pădurilor: rolul social, rolul ecologic și cel economic.

La conferință a participat și Mircea Fechet – ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img