Mii de băcăuani au investit în obligațiunile guvernamentale. Investitorii și-au pus la adăpost agoniseala, de teama inflației care și-a băgat mâna până la cot în buzunarele acestora, dar și a pericolului ratei dobânzii.
Băcăuanii sunt pe primul loc în regiunea Moldovei, în ceea ce privește încrederea în titlurile de stat „Tezaur”. Potrivit resposabililor Agenției Naționale de Administrare Fiscală, numai anul trecut, 8.321 de persone fizice din tot județul Bacău au investit 353,2 milioane lei (cca 71 milioane de euro) în titlurile emise de stat, plasând Bacăul pe primul loc, în rândul celor şase judeţe ale Regiunii Nord-Est. Locul secund este ocupat de județul Iași, cu aproape 293,5 milioane de lei (echivalentul sumei de 59,3 milioane euro), urmat de Suceava, cu subscrieri de 234,8 milioane de lei (47,4 milioane de euro), și Neamţ, cu 166,8 milioane de lei (33,7 milioane de euro).
Dobânzi mai mari pentru donatorii de sânge
De la începutul anului, peste 5.700 de băcăuani cu ceva bani puși deoparte au ales să-i înmulțească, achiziționând titlurile emise de stat. „Anul trecut, cele mai mari subscrieri la nivel de județ făcute de o persoană fizică au fost cu puțin de peste 1.000.000 lei. Pentru anul 2023, până la această dată, suma totală a subscrierilor era de peste 250.000.000 lei. Cel mai mare investitor a depus peste 1.000.000 lei, însă mai sunt și persoane fizice care cu plasări de 600.000 lei, precum și multe între 200.000 lei și 400.000 lei, investite în titlurile de stat”, au precizat reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Bacău. Statul a încercat prin tot felul de metode, unele chiar inedite, să atragă cât mai mulți investitori, persoane fizice, spre obligațiunile guvernamentale, atât cele „Tezaur”, cât și cele „Fidelis”, inclusiv oferindu-le dobânzi mai mari, dacă, de exemplu, erau dispuși să doneze sânge. În acest caz, statul le-a facilitat investițiile donatorilor de sânge, permițându-le să cumpere titluri de stat de minimum 500 de lei, faţă de 5.000 de lei, în cazul celorlalte tranşe.
De ce să cumperi titluri de stat
Titlurile de stat „Tezaur” (dar și cele „Fidelis”) sunt obligațiuni guvernamentale emise de către Ministerul Finanţelor, în formă dematerializată, cu valoare nominală de 1 leu. Aceste titluri reprezintă, de fapt, forma prin care statul se împrumută de la români pentru a avea lichidități. Banii strânși de la cetățeni sunt utilizaţi pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice. Au acces la aceste instrumente financiare persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, dobânda fiind anuală. De remarcat că veniturile obţinute din investirea în titlurile de stat sunt neimpozabile, acesta fiind principalul motiv pentru care băcăuanii au fost atrași de ele. Așadar, titlurile de stat, garantate de stat, sunt o alternativă sigură de economisire pentru cetăţeni, având maturităţi de 1, 2, 3 şi 5 ani. Cei care au cumpărat obligațiuni de stat au primit dobânzi anuale chiar şi de 9,15%. „Ministerul Finanțelor lansează titlurile de stat TEZAUR destinate exclusiv populației prin cele două rețele de distribuție la nivel național: prin intermediul unităților Trezoreriei Statului și ale C.N. Poșta Română S.A., datele colectate de la investitori având ca scop final menținerea relației contractuale pe durata maturității instrumentelor achiziționate în cadrul emisiunilor lansate”, au precizat reprezentanții ministerului de resort.
Câştigurile din titluri de stat, pândite de guvernanți
Inițial, guvernanții anunțau intenția de a impozita veniturile realizate de băcăuanii în urma cumpărării de titluri de stat, taman când aceștia abia ce se obișnuiseră cu astfel de instrumente de economisire, acordându-le din ce în ce mai multă încredere. Măsura a fost aspru criticată de reprezentanții investitorilor din piața de capital, care au arătat că „politicienii reuşesc să strice, printr-o simplă declaraţie, efortul de zeci de ani al României de a se educa financiar şi de a dezvolta piaţa titlurilor de stat pentru populaţie, aşa cum fac absolut toate ţările civilizate din Europa, America şi Asia”. Ulterior, ministerul de resort anunța că s-a renunțat la această idee, precizând că „niciodată nu au fost vizați investitorii instutuționali”.
În septembrie, noi emisiuni de titluri de stat
Din 18 septembrie 2023, și până pe – 12 octombrie, băcăuanii pot cumpăra titluri de stat „Tezaur”, în cadrul noii tranșe emise de Ministerul Finanțelor. Obligațiunile guvernamentale au maturități de 1 an și 3 ani, cu dobânzi anuale de 6,25% și, respectiv, 7,10%. Pentru a le putea cumpăra online, persoanele fizice trebuie să se înregistreze în SPV (Spațiul Privat Virtual). În schimb, titlurile de stat pot fi achiziționate de la sediul unităților Trezoreriei Statului sau de la Poșta Română. Titlurile de stat emise în cadrul Programului „Tezaur” sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. Totodată, pe 18 septembrie, au fost lansate și titlurile „Fidelis”, în cadrul celei de-a treia ediții din acest an. „Tranșa dedicată donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadența la un an, având o dobândă de 7,25%, cea mai mare oferită în cadrul acestei ediții. Perioada de desfășurare este 18 septembrie – 03 octombrie”, au comunicat reprezentanții Ministerului Finanțelor. În afară de tranșa specială, ediția „Fidelis” va conține și emisiunile uzuale, respectiv: titluri de stat în lei, cu scadențe de 1 an și 3 ani și dobânzi anuale de 6,25% și respectiv 7,10%, și titluri de stat în euro, cu scadențe de 1 an și 5 ani și dobânzi anuale de 3,90%, respectiv 5,30%.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.