28 noiembrie 2024

Alaiul datinilor si obiceiurilor de iarna

In fiecare an, pe 27 decembrie, Ursii din Dofteana si Darmanesti, Caprele din Parjol si Lipova, Bicerii din Margineni si alte zeci de cete de pe Valea Trotusului si din estul judetului vin in Bacau sa le aminteasca orasenilor traditii ale caror origini se pierd in negura vremurilor. Din pacate, „Alaiul datinilor si obiceiurilor de iarna” din acest an ar putea fi ultimul.
Mii de bacauani au iesit, ieri, din casa pentru a-si bucura privirile si auzul la „Alaiul datinilor si obiceiurilor de iarna”, manifestare ajunsa la a 47-a editie. In fruntea tuturor, s-au aflat „Ursii” din Dofteana, anuntati de „Bicerii” din Margineni. „Suntem 31 de flacai care pocnim din bice dar azi, aici, am venit doar 12”, marturiseste Daniel Sociu, aflat „in asteptare” la Parcul Trandafirilor, locul in care grupurile folclorice s-au adunat inca de la ora 9. La ora 10, toate cetele erau sosite. Si cum tot de atunci i-au inconjurat spectatorii, sositi valuri-valuri, sarbatoarea, programata de Petre Vlase, directorul Ansamblului „Busuiocul” pentru ora 11, a inceput cu un ceas mai devreme. Ursii au prins a-si scutura canafii rosii, irozii a striga si tobele a rapai, facand sa vibreze timpanele celor din jurul lor. Fluiere si chiuituri, tobe si alamuri s-au impletit, pentru scurt timp, cu dangatul clopotelor Catedralei, asa cum obiceiurile vechi, pagane, se infratesc cu sarbatorile crestine.

„Arabi” in opinci si irozi cu cizme



Cel mai mic dintre „Ursii” de la Dofteana se numeste Roxana Hanganu si are sase ani, iar cel mai batran e chiar tatal ei, Constantin Hanganu. Grupul lor format din 68 de artisti a pornit primul spre Prefectura, unde autoritatile au montat o scena imbracata in covoare moldovenesti. Tobosarii cu jachete rosii, irozii si ursii au fost fost urmati de capre, caluti, cavaleri si badanari. Capra din Parjol, cu 27 de flacai frumosi, care vine de trei decenii sa-i bucure pe bacauani, capra din Bahnaseni, insotita de caluti, si cea din Lipova au tropait pe rand pe bulevardul central spre incantarea privitorilor. „Turcii” si „arabii” din Lipova sunt incaltati cu opinci, dar au veste din piele cu bumbi de alama si sabii de lemn, iar calutii din Bahnaseni poarta, peste covetile de la brau, fuste din prosoape aspre, cu puisori, si pe cap, chipie de postav rosu impodobite cu oglinzi si margele: „Am chipiul asta de sase ani si sper sa mai tina patru, daca nu-l uda vreo ploaie”, spune Marian Ardeleanu. Capra, cavalerii si tiganii din Tarata au ajuns, ieri, in Moinesti, iar duminica vor juca in fata Primariei Comanesti. Peste treizeci de cete, insemnand cateva sute de artisit, au urcat, ieri, pe scena din fata Palatului Administrativ si au readus in sufletele bacauanilor lumina obiceiurilor de iarna, incarcate de vraja.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014