22 octombrie 2024
ActualitateVeterinarii băcăuani caută droguri în alimentele din magazine și cofetării

Veterinarii băcăuani caută droguri în alimentele din magazine și cofetării

Direcția Sanitară Veterinară Bacău va demara o serie de controale tematice pentru depistarea utilizării ilegale a substanțelor psihoactive, psihotrope si stupefiante în produsele alimentare de origine non-animală. Sunt vizați comercianții, importatorii și depozitarii de semințe de cânepă și mac, dar și morarii, cofetarii și patiserii, precum și fabricanții de ciocolată și produse zaharoase.

Magazinele din tot județul care vând cânepă și mac, produse derivate din acestea sau care conțin semințe provenite de la aceste plante vor fi controlate de inspectorii sanitari veterinari. Acțiunea are ca scop depistarea utilizării ilegale a substanțelor psihoactive, psihotrope și stupefiante în produsele alimentare de origine non-animală. Controalele îi vor viza și pe importatorii și depozitarii de semințe de cânepă utilizate pentru industria alimentară, procesatorii de semințe de cânepă și de mac, produse derivate din acestea sau care conțin semințe de cânepă și de mac.



Nu vor scăpa de controale nici unitățile de fabricare și obținere a uleiurilor vegetale, a produselor de morărit, a produselor făinoase și de brutărie, a produselor de cofetărie și patiserie, unități de fabricare a ciocolatei și produselor zaharoase, și alte unități.

În funcție de specificul unității controlate și de produsele disponibile la data controlului, inspectorii DSVSA Bacău vor preleva probe din semințe de cânepă, semințe de mac, produse derivate din acestea sau care le conțin, în vederea determinărilor de laborator de contaminanți, cum sunt THC (Tetrahidrocanabinol, conținut de canabis n.r.) și alcaloizii de opium, așa cum acestea sunt prevăzute în programul național de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor”, au precizat reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare Bacău.

Berea, energizantele și ciocolata la control!

De reținut că, legislația specifică aplicabilă, în prezent, în domeniul produselor alimentare, permite comercializarea semințelor de cânepă care provin de la planta Cannabis sativa L, a semințelor de mac și a produselor fabricate din aceste semințe, cum ar fi uleiul din semințe, făina din semințe și semințele degresate, produse de panificație sau produse derivate din acestea.

Mai mult, prezența tetrahidrocanabinolului (THC) și a alcaloizilor de mac este permisă, înîn anumite limite, așa cum acestea sunt reglementate la nivelul UE, în cadrul legislației privind contaminanții. Totodată, se vor preleva probe și din anumite produse alimentare (ciocolată, biscuiți, batoane din cereale, jeleuri, drajeuri, gumă de mestecat, energizante, bere) dacă există suspiciunea că ar conține substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, substanțe psihotrope sau stupefiante, contrar legislației în vigoare.

Amenzi, dar și închiderea unităților unde sunt depistate neconformități

Eșantioanele prelevate vor ajunge, pentru a fi analizate, la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV), institut național de referință în domeniul siguranței alimentelor. În cazurile în care, în timpul controalelor oficiale se identifică neconformități privind depășirea nivelului maxim admis de contaminanți în produsele alimentare, se vor lua măsuri pentru ca produsele să nu fie puse pe piață și/sau vor fi retrase de la comercializare, după caz, iar aceste depășiri se notifică prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje”, au mai precizat specialiștii DVSA Bacău.

În plus, dacă la unitățile verificate se va constata că nu sunt respectate prevederile legislației în vigoare, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bacău va sancționa cu amenzi și, după caz, va reține oficial produsele neconforme. Cei controlați riscă inclusiv să le fie suspendată sau chiar interzisă activitatea, urmând a fi informate celelalte autorități competente.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img