16 ianuarie 2025

Inspectoratul de Muncă a sancționat mai multe stații GPL

Campania națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale, privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecției sănătății lucrătorilor, de către angajatorii care depozitează și comercializează carburanții auto de tip GPL a fost prelungită până la sfârșitul lunii viitoare.

Declanșată în data de 28 august, această amplă acțiune desfășurată în județul nostru de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău ar fi trebuit să se încheie în 8 septembrie. Potrivit unui comunicat de presă, transmis de către Dan Buftea, purtătorul de cuvânt al ITM Bacău, decizia ca perioada de desfășurare a verificărilor să fie extinsă încă aproape 2 luni a fost luată deoarece este un un număr mare de stații GPL, iar controlul acestora implică o activitate complexă.



În plus, se știe că, imediat ce a fost demarat controlul, foarte mulți dintre operatotii economici vizați au pus lacătul pe ușă la stațiile GPL. Cu toate acestea, până ieri, 21 septembrie, ITM Bacău a reușit să treacă prin filtrul verificărilor nu mai puțin de 65 societăți comerciale (stații GPL).

Pe parcursul acțiunii inspectorii ITM-ului au depistat 82 de neconformități, pentru care au fost luate tot atâtea măsuri de intrare în legalitate. Dar au fost date și 73 avertismente, precum și 11 amenzi în valoare totală de 76.000 lei. Mai mult decât atât, inspectorii ITM au dispus suspendarea utilizării unui SKID (rezervor GPL).

Cele mai multe din sancțiunile (8 amenzi-70.000 lei și cele 73 avertismente) aplicate sunt urmare a depistării la angajatorii în cauză a unor abateri de la normele de sănătate și securitate în muncă.

Astfel, un operator de distribuție GPL nu avea autorizație de funcționare, iar alți agenți economici nu semnalizau zonele în care exista pericol de explozie, nu asigurau rastel de butelii ori nu l-au amplasat corespunzător sau nu aveau aviz INSEMEX (verificare instalații, sub aspectul protecției la deflagrații).

Celelalte 3 amenzi, în sumă toată de 6.000 lei, au drept cauză încălcarea legislației privind relațiile de muncă. Mai exact, angajatorii amendați nu respectau prevederile legale referitoare la evidențierea timpului de muncă, repausul săptămânal și la registrul general de evidență a salariaților, în format electronic (REVISAL).

Concret, acest registru era incomplet sau necorespunzător completat. În continuare, pe tot parcursul controlului, inspectorii ITM vor viza identificarea angajatorilor care nu aplică prevederile din domeniul relațiilor de muncă și din cel al securității și sănătății în timpul lucrului, creșterea gradului de conștientizare a operatorilor economici și al lucrătorilor pentru respectarea legislației muncii și eliminarea neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii.

Nu în ultimul rând, inspectorii urmăresc realizarea evaluării riscurilor din stațiile GPL, ținând cont de utilajele ori substanțele folosite, precum și de probabilitatea producerii și persistenței atmosferei potențial explozive, a prezenței și activării surselor de aprindere și a declanșării incendiilor.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img