Potrivit datelor statistice furnizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău, prin intermediul acestei instituții, în perioada 1 ianuarie-31 august s-a reușit angajarea unui număr de 3.242 șomeri.
Cele mai multe încadrări s-au făcut în comerț (vânzător, gestionar și agent vânzări), construcții (zidar, dulgher, zugrav, fierar betonist și instalator), industria confecțiilor din textile, blănuri și pielărie (operator confecționer îmbrăcăminte), hoteluri și restaurante (ospătar, barman și bucătar), domeniul prelucrărilor mecanice (lăcătuș mecanic, electrician și inginer mecanic) și transport și reparații auto (șofer și mecanic auto).
Dar sunt și firme care au căutat, spre angajare, persoane specializate în ocupațiile de economist, jurisconsult, medic, inginer electronist, informatician, operator introducere, validare și prelucrare date, contabil, casier, asistent medical generalist, confecționer încălțăminte și agent de pază și ordine. Din angajările care s-au făcut, dar și din oferta de muncă (în prezent sunt libere peste 1.100 de posturi) înregistrată la agențiile locale și punctele de lucru ale AJOFM Bacău rezultă că operatorii economici caută persoane care sunt calificate într-o anumită meserie.
Or, din păcate, marea majoritate a șomerilor nu corespund acestei cerințe, având un nivel scăzut de educație și instrucție. Dintre cei 10.283 șomeri (5.531 sunt în evidență de ani de zile, negăsindu-și de lucru pentru că nu au nicio calificare), înregistrați oficial, 6,23 la sută sunt analfabeți, iar 70,58 la sută au absolvit învățământul primar sau gimnazial ori o școală profesională/de arte și meserii. Așa se explică și faptul că din programul de ocupare a unui număr de 6.000 șomeri pe care și l-a propus pentru anul 2023, AJOFM Bacău a reușit să realizeze cu puțin peste 50 la sută în cele opt luni care au trecut.