Rodica Matei (Popovici)
Prima generație de „bacoviști” – 1967. Reflecții de absolventă
Anul acesta am împlinit 56 de ani de la absolvirea liceului (1967); nu a oricărui liceu, ci a celui mai bun liceu din Bacăul acelor timpuri – Liceul „George Bacovia” (azi, Colegiul Național „Ferdinand I“). Fericitul eveniment a avut loc la exact 100 de ani de la înființarea în anul 1867 a Gimnaziului de Băieți din Bacău.
În anul în care liceul a sărbătorit centenarul, a fost editată o monografie semnată de Petre Popescu – director și profesor de istorie, Ioan Grigoriu – profesor de limba franceză și Dumitru Zaharia – profesor de istorie (ultimii doi fiindu-mi profesori). Tot atunci, în anul 1967, împlinindu-se zece ani de la moartea poetului George Bacovia, s-a dezvelit și bustul acestuia în curtea din fața clădirii liceului, care, începând din acel an și până în 1997, a purtat numele poetului „tristeților provinciale”.
Diplomele de bacalaureat ale promoției noastre și a celor 30 de promoții care ne-au urmat certifică faptul că noi suntem absolvenții Liceului Nr. 1 „George Bacovia” din Bacău.
Deci, noi, cei care am terminat liceul în anul 1967, am fost asimilați de istorie atât în calitate de reprezentanți ai „Promoției Centenarului” cât și în calitate de reprezentanți ai primei generații de absolvenți ai Liceului Nr. 1 „George Bacovia” din Bacău; din păcate, această perioadă a fost uitată și nu a fost menționată niciunde.
Am urmat în clădirea liceului atât cursul gimnazial (care dura 3 ani în acea vreme), cât și cursul liceal și, pot spune cu sinceritate, că am avut parte de dascăli minunați, mulți dintre ei foarte tineri, unii fiind proaspăt absolvenți ai facultăților de profil. Printre aceștia se afla și doamna prof. Cristina Ciurea, un om deosebit, care ne-a fost atât profesoară de matematică cât și diriginte pe parcursul celor șapte ani petrecuți pe băncile școlii.
În ziua de 15 mai 2023, când clasa noastra (XI C) s-a întâlnit pentru a sărbători cei 56 de ani scurși de la absolvire, am avut plăcerea și bucuria de a ne reîntâlni cu doamna profesor Cristina Ciurea, pe care am regăsit-o la fel de energică, iubitoare și grijulie.
Desigur, timpul și-a pus amprenta și asupra noastră; am rămas mai puțini. O parte dintre foștii colegi nu au putut să ajungă din motive medicale, iar alții au invocat depărtarea, fiind stabiliți în SUA, Canada ș.a. Ne-a impresionat Vladimir Semianu (stabilit în Israel), care, deși a avut o călătorie obositoare, nu a vrut să rateze întâlnirea noastră. Am povestit, am retrăit anii tinereții, ne-am amintit cu nostalgie cum se „înmulțeau” orele noastre de matematică, prin reconfigurarea orelor de dirigenție, de educație cetățenească, de astronomie; mai mult, unul dintre colegii noștri și-a reamintit faptul că, în ultimul an, făceam ore de matematică în fiecare zi de duminică, într-o epocă în care săptămâna de lucru era de șase zile. Ne-am adus aminte cum doamna Ciurea venea în clasă, ne întreba ce facem și apoi își deschidea geanta și scotea de acolo câteva foi cu… probleme și exerciții.
Am povestit diverse întâmplări, ne-am amintit de profesorii și de colegii noștrii, dintre care unii au plecat la stele poate prea devreme, iar orele s-au scurs cu repeziciune. Am promis cu toții că anul viitor ne vom întâlni din nou iar doamna dirigintă Cristina Ciurea va striga catalogul.
Să ne ajute Dumnezeu să nu avem absenți nemotivați!
Noi, absolvenții clasei a XI-a C, promoția 1967, am dori nespus ca pe frontispiciul liceului să se mai așeze o placuță care să menționeze faptul că între anii 1967 și 1997 liceul a purtat denumirea marelui poet și, de asemenea, ca bustul poetului să revină la locul lui.
Prof. Cristina Ciurea
Mărturisiri de credință închinate bătrânului și veșnic tânărului nostru Liceu „George Bacovia”, a cărui poartă am deschis-o timp de 35 de ani.
La fiecare început și sfârșit de an școlar retrăiesc emoțiile clinchetului de clopoțel care anunța întâlnirea cu cei dornici de a ști cum să pătrundă în tainele cunoașterii, de formare și dezvoltare a potențialului lor de creație și gândire, dar și de despărțirea de cei care, după patru ani de studii, plecau să deschidă noi porți spre viață.
M-am întrebat adesea: oare în cei 35 de ani de profesorat, din care 8 ani ca director (1982-1990), am reușit să-mi fac datoria de dascăl, de coleg, de conducător al liceului? De multe ori, răspunsul îl găsim în aprecierile elevilor.
Am avut marele noroc să muncesc și să mă formez într-un colectiv didactic elevat, serios, exigent, preocupat de performanță. Mi-au rămas în suflet profesori precum Ioan Grigoriu (limba franceză), fost profesor și director al liceului, Gheorghe Pâslaru și Nety Manu (matematică), Mircea Țarălungă (fizică), Beatrice Gheorghiu (limba română) și mulți alții.
Prin participarea elevilor la olimpiadele școlare, la sesiunile științifice am încercat să le insuflu spiritul de cercetare, perseverența, capacitatea de sinteză, rezistența la eșec etc. Aceste preocupări ale întregului colectiv didactic au fost concretizate în rezultate bune și foarte bune, obținute an de an de absolvenții liceului la examenele de admitere în învățământul superior, precum și la concursurile școlare – faza națională și internațională.
Marele dar pe care l-a dat Dumnezeu dascălilor este puterea de a-i înzestra pe alții cu învățătură, cu educație. Legătura dintre elevi și dascăli este însăși învățătura în curgerea ei de la unul la celălalt.
Câte nu s-ar mai putea adăuga … Închin un gând pios în memoria celor chemați pentru odihnă veșnică și vreau să le mulțumesc tuturor colegilor pentru dăruire.
Salut absolvenții bacovieni, oriunde s-ar afla!
Prof. Cristina Ciurea
Banii pot fi donați în contul RO14 RNCB 0318 0282 3421 0001 deschis pe numele Pavel Pădure, cu următoarele mențiuni: NUME, DONAȚIE PENTRU BUST GEORGE BACOVIA.
Pe o laterală a soclului va fi montat un înscris cu un cod QR care va permite accesul la lista completă a donatorilor și la o arhivă foto; în eventualitatea strângerii unor fonduri mai mari decât cele necesare, sumele rămase vor fi donate Colegiului Național „Ferdinand I” pentru dotări în folosul elevilor. În funcție de succesul acestei campanii, inițiatorii se gândesc să organizeze în vara anului 2024 un mare Bal al Bacovienilor la care sunt invitați să participe reprezentanți din toate promoțiile care au absolvit Liceul Teoretic „George Bacovia”.
Informații suplimentare la tel: 0745.575.744 (Mihai); 0722.648.212 (Dan).
Pentru completarea arhivei foto vă rugăm să trimiteți materialele dumneavoastră la adresa: cm.negoita@gmail.com
„Bacovieni” din toate țările, uniți-vă!