Episcopia romano-catolică de la Iași a anunțat, recent, încheierea fazei diecezane a cauzei de beatificare și canonizare a Slujitorului lui Dumnezeu, preot Dumitru Matei, din Sarata, județul Bacău. Dosarul cauzei Dumitru Matei va fi studiat de sfântul părinte Papa care îl va proclama fericit pe preotul martir de la Sărata.
Momentul a fost marcat, recent, la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, printr-o ceremonie oficiată de PS Iosif Păuleţ, precedată de Sfânta Liturghie, prezidată de episcopul diecezei. Au fost prezenți PS Petru Sescu, episcop auxiliar, PS Petru Gherghel, episcop emerit, precum și preoţii care au condus cercetările pentru cauza părintelui Dumitru Matei, preoţi de la seminar şi de la episcopie. La celebrare, a participat şi Mons. Tuomo T. Vimpari, însărcinat cu afaceri ad interim la Nunţiatura Apostolică din Bucureşti.
Dosarul cu documente, trimis la Vatican
Ceremonia a fost deschisă de PS Iosif Păuleț, printr-o rugăciune, după care au fost aduse documentele găsite de cercetători privitoare la preotul martir Dumitru Matei, precum și recenziile teologilor, declarațiile martorilor şi tot ce s-a scris despre el. A urmat mărturia de aprobare a fiecărui membru al tribunalului care a analizat dosarul de beatificare: PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, pr. Cristian Diac, delegat din partea episcopului, pr. Maximilian Pal, promotor al dreptăţii, şi pr. Romeo Neculai, notar. De reținut că o parte din aceste documente vor fi duse la Vatican. Prin urmare, în cadrul ceremoniei, a fost numit și purtătorul acestor dosare la Roma, în persoana pr. Isidor Iacovici. Părintele va fi postulatorul cauzei de beatificare pentru faza romană. Așa cum se procedează în sesiunea de încheiere a cauzei de beatificare şi canonizare, membrii tribunalului au făcut un jurământ de fidelitate faţă de munca şi rolul pe care le-au avut în timpul analizei documentelor. La finalul ceremoniei, PS Iosif Păuleţ a încheiat, în mod oficial, sesiunea de beatificare şi canonizare a preotului martir Dumitru Matei în faza diecezană. Înainte de binecuvântarea finală, pr. Isidor Iacovici a vorbit despre munca pe care o va face la Roma pentru cauza de beatificare, cerându-le celor prezenţi sprijin prin rugăciune. PS Petru Gherghel, episcop emerit, le-a mulţumit cercetătorilor (pr. Alois Moraru, pr. Fabian Doboş, domnul Dănuţ Doboş) pentru munca lor prin care au scos la lumină viaţa sfântă a lui Dumitru Matei.
Cercetări istorice de peste 20 de ani
Munca de cercetare istorică a cauzei Dumitru Matei a început în urmă cu peste 20 de ani. Numai în ultimele 20 de luni, membrii Tribunalului bisericesc constituit în acest scop de episcopul diecezan, a ascultat zeci de martori identificați, au adunat şi au analizat articolele scrise de studentul şi preotul Dumitru Matei. În plus, au fost cercetate mii de file din dosarele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii Române şi din alte arhive. „Am venit să celebrăm această liturghie, mulțumindu-i Domnului, în amintirea preotului Dumitru Matei, despre care, în ultima vreme, s-a vorbit din ce în ce mai mult, s-a cercetat, au fost investigate arhive, articolele publicate în lumina creștinului sau într-un volum festiv, editat în 1939”, a spus Alois Moraru, vicepostulator în procesul de beatificare, cel care a coordonat activitatea în cauza preotului martir. Acesta a vorbit apoi despre lecțiile pe care le putem învâța de la preotul Dumitru Matei. „O fericire vizează starea de sărăcie (…) Ne cam temem de sărăcie, vrem să fugim de ea, vrem să nu se abată asupra noastră. Nu ne place să fim săraci. De ce? Pentru că trupul nostru cere foarte multe și dacă nu le poți satisface, intri în panică. Nu toți procedează așa. Dincontra, vor o stare mai mediocră din punct de vedere material, pentru că atunci ești mai liber, mai înăălțat către Dumnezeu, și nu ținut la pământ de bani, de avere. Dumitru Matei a exeperimentat această stare de sărăcie. (…) De aceea, să învățăm și noi de la acest preot grija față de cei înfometați. Și de o foame spirituală, dar și de una trupească”, a arătat preotul Alois Moraru. Preotul Dumitru Matei s-a dovedit a fi atât de dedicat săracilor încât era în stare să le ofere sărmanilor tot ce avea. Dărnicia preotului era atât de mare încât „era în stare să pună la mezat toată parohia în folosul săracilor”. Toate însemnările privind faptele de bunătate ale părintelui față de sărmani și față de bolnavii de pe front ajung la Vatican, unde vor fi studiate din nou de teologi. Dosarul va fi studiat de sfântul părinte Papa care îl va proclama fericit, preotul martir Dumitru Matei alăturându-se celorlalți 13 români catolici – preoți și credincioși, femei și bărbați de rând – care au fost beatificați (ultimii șapte, în 2019, la Blaj, cu ocazia vizitei Papei Francisc). Între timp, se mai așteaptă apariția minunilor, de tipul vindecărilor sau a altor lucruri extraordinare (unele par că s-au întâmplat deja, potrivit unor martori).
Sfârșit tragic, la Jilava
Părintele Dumitru Matei s-a născut în comuna Sarata, în 1913, fiind supranumit și „apostolul săracilor”. Acesta a făcut parte din rezistenţa anticomunistă, militând pentru sprijinirea celor săraci și bolnavi. Prin efortul părinților săi, Mihai Sandu și Maria Vereş, Dumitru Matei a urmat clasele elementare în satul natal, după care, sprijinit de preotului Petru Pal, parohul din Valea Seacă, a intrat la Seminarul Catolic diecezan din Iaşi, terminând cursurile de opt ani al patrulea din 31 de elevi seminarişti. A urmat studiile teologice, sub îndrumarea părinţilor iezuiţi. În iunie 1939, avea să fie hirotonit preot, de către episcopul Mihai Robu, în capela Institutului „Notre Dame de Sion” din Iaşi. Ulterior e devenit Vicar la Parohia Romano – Catolică din Iași, lucrând cu devotament alături de Mons. Dumitru Romilă, paroh de Iaşi, împreună cu alţi vicari şi preoţi de la episcopie. Urmărit asiduu de regimul comunist instalat după război, părintele Dumitru Matei a fost arestat, în urma unei trădări, împreună cu alte 8 persoane care l-au găzduit. După luni de anchete, chinuit și obligat să semneze declarații false, a fost acuzat, într-un simulacru de proces, de „spionaj” și „crimă de înaltă trădare” și condamnat la moarte. A fost executat, la închisoarea Jilava, împreună cu inginerul Romuald Druszcz și inginerul Ion Cudalbu, în celebra „Vale a Piersicilor”, kilometrul zero al genocidului comunist, unde au fost asasinați în masă cei mai frumoși martiri ai României. Trupurile le-au fost aruncate în groapa comună a închisorii, rămânând neidentificate până în prezent.