25 noiembrie 2024

Profesorul Dumitru Lecca a scris povestea „mingii buclucașe„ care i-a marcat viața

Profesorul Dumitru Lecca, un excepțional slujitor al sportului, un maestru și un etalon al profesoratului și antrenoratului, emerit antrenor al naționalei de baschet a României, astăzi un venerabil octogenar, a lansat la Bacău noua sa carte de amintiri, intitulată semnificativ „Mingea buclucașă” (Ed. Magic Print, Onești, 2023).

Evenimentul a avut loc la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, unde un mare număr de prieteni și de admiratori au umplut până la refuz sala. Au venit și subprefectul Gabriel Lupu, consilierul județean Ilie Bîrzu, Constantin Gherasim – consilierul primarului de Bacău, președintele Filialei județene Cultul Eroilor, Dănuț Voicu, și cunoscutul politician liberal Dragoș Luchian, dar și numeroși muzeografi, scriitori și iubitori ai sportului, precum și un grup de elevi.



Cartea a fost prezentată de istoricul Vilică Munteanu și de cunoscutul profesor universitar și diriguitor al sportului băcăuan Radu Ababei, iar evenimentul a fost moderat de poeta și experta de patrimoniu Mihaela Băbuşanu.

Pentru că Dumitru Lecca este și un ilustru descendent al cunoscutei familii de boieri băcăuani – cunoscuți militari de carieră și politicieni -, Vilică Munteanu a făcut, în alocuțiunea sa, o detaliată prezentare a familiei din care provine autorul cărții și a perioadelor vieții și evoluției membrilor acesteia, familie greu încercată după cel de Al Doilea Război Mondial, dar care a ajuns, în secolele XIX-XX, să facă istorie la București, deținând funcții în cele mai înalte poziții din stat timp de patru generații. Această istorie i-a marcat viața și lui Dumitru Lecca, cel care a fost obligat astfel să se apropie de lumea sportului și să demonstreze aici valențele personalității sale modelată de nobila sa familie.

Și sportul este un domeniu care modelează personalități, iar Radu Ababei a făcut, la rândul său o pledoarie pentru practicarea acestuia, mai ale astăzi când sportul românesc a intrat într-un nemeritat con de umbră.
Pe aceeași temă a scris, în prefața cărții, și emeritul om de sport Florentin Marinescu, iar autorul volumului „Mingea buclucașă” a detaliat, în cele aproape 100 de pagini ale ei, nu povestea carierei sale, ci „a spicuit – cum el însuși o spune – povești inedite, de mai puțini cunoscute”, din felul în care a mers prin viață la braț cu pasiunea sa pentru sport, pentru baschet, dar în care uneori mingea a devenit… buclucașă. În carte apar, însă, întâmplări din cariera sa de jucător, mai puțin din aceea de antrenor, despre care speră să scrie în altă lucrare a sa.

Dumitru Lecca nu a detaliat la evenimentul de lansare firul poveștilor din carte, tocmai pentru a da cititorilor satisfacția de a-l urmări ei înșiși prin paginile ei.

Cartea va fi prezentată și vineri, 22 septembrie, la ediția din acest an a Festivalului-Concurs Național de Creație Literară „Avangarda XXII”, la Pensiunea Balta Albastră, din Letea Veche.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014