„E duminică, 17 septembrie. Este ziua de naștere a poetului George Bacovia. E toamnă în cetate și, totuși, nu este una tipică din poeziile lui Bacovia, însă este foarte bacoviană prin ceea ce vedem și simțim acum, la împlinirea a 142 de ani de la nașterea lui George Bacovia„. Așa și-a început discursul Adrian Jicu, director al Festivalului, în ultima zi a Bac-Fest. Festivalul Național „George Bacovia”, la vernisajul picturii murale „Cu voi”, realizată pe fațada unui bloc de pe str. Banca Națională (mai precis, în blocul unde este și Farmacia Elvaruj), cât mai aproape de Casa Memorială a Poetului. Martori au fost sute de băcăuani, dar și oaspeți veniți din toată țara, la festival. Nu este o simplă pictură murală, ci este o operă unică în România, o experiență inedită pentru băcăuani. Lucrarea va putea fi scanată cu ajutorul unei aplicații pregătită de specialiștii de la ArtLinc, oferind astfel o experiență de Realitate Augmentată, care va aduce la viață creația artistică într-un mod total inedit.
Cred că este corect așa, să încep cronica despre ultima zi a Bac-Fest 2023, citind împreună textul de pe „placa” fixată pe zidul pe care a fost realizată „murala” Bacovia, mai puțin cunoscută acum, însă sunt convins că în timp va deveni un loc de întâlnire, de pelerinaj, un loc trecut pe hărțile turistice, pe traseele ghizilor și, obligatoriu în programul fiecărei ediții a Festivalului „Bacovia”. Citim împreună:
„Cu voi”
Artist: Bogdan Scutaru
Beneficiar: Biblioteca Județeană „Costache Sturdza Bacău
Curated by ZIDART
Pictură murală realizată de artistul Bogdan Scutaru (stabilit în Danemarca) îl înfățișează pe poetul băcăuan George Bacovia la masa de studiu, înconjurat de cărți și câteva simboluri, care sugerează pasiunea pentru desen și muzică. Elegant, cu privirea în zare și un zâmbet abia perceptibil, Bacovia scrutează orizonturile, din poziția de observator marginal. Un monolit cubic, de plumb, levitează în odaie, trimițând la ideea de apăsare. Pe de altă parte, plumbul duce cu gândul la monolitul din 2001. A space odyssey, invitându-ne să medităm la semnificațiileprofunde ale existenței. E un Bacovia luminos, ușor jucăuș, capabil să treacă dincolo de aparențe pentru a reflecta, în fascinanta sa poezie, lumea în care a trăit. Cu voi este omagiul adus unuia dintre cei mai importanți poeți români, care a influențat generații întregi de scriitori, dar și o invitație în spațiul său intim și în Bacăul de altădată, constituind o formă de valorificarea moștenirii bacoviene, care va contribui la fortificarea identității locale.
Lucrarea este desfășurată pe o suprafață de 125 mp și a fost implementată de Biblioteca Județeană „Costache Sturdza”, în cadrul BAC-FEST, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bacău.
Au fost prezenți la eveniment autorul lucrării, Bogdan Scutaru, Lucian Popa, care coordonează ZID Art, realizatorul tuturor lucrărilor de acest fel în Bacău (ca o curiozitate, Bacăul are cele mai multe opere de asemenea dimensiuni, realizate pe zidurile blocurilor), care mai înviorează, mai luminează cenușiul cartierelor orașului. A venit la sărbătoarea poetului, la evenimentul care va rămâne peste ani mărturie a respectului și dragostei băcăuanilor pentru cel mai mare poet român după Eminescu, și prefectul județului Lucian Bogdănel (președintele CJ este într-o delegație externă), n-a venit nici primarul orașului, nici viceprimarii, de altfel nu i-am văzut la nicio manifestare culturală din programul Bac-Fest, nu-i foarte important, însă nu pot să nu consemnez această realitate pentru istorie.
„Aici, și acum, vreau să remarc două proiecte care au deja istorie, este vorba de ZidArt, un adevărat fenomen care a reușit să cucerească băcăuanii prin tot ceea ce fac în oraș, lor le datorăm și această lucrare, un Bacovia dincolo de muzee, de biblioteci, de casa memorială, un Bacovia în stradă, un om al locului, pentru reușită îi felicit, cum mulțumiri trebuie să-i adresăm și artistului Bogdan Scutaru. Al doilea proiect este Bac-Fest, Festivalul Național „George Bacovia”, care, de când a fost preluat de Biblioteca Județeană, coordonat de Adrian Jicu, a devenit o emblemă a județului, a devenit de talie națională, ceea ce ne determină să apreciem că s-a luat o decizie bună de a sprijini logistic și financiar acest important festival. Vă felicit pe toți și avem încredere că și edițiile următoare vor fi la fel de instructive și vor continua valorificarea moștenirii culturale, literare lăsată de George Bacovia, pentru noi și pentru cei care vin după noi”, a spus prefectul Lucian Bogdănel.
Din ciclul Conferințele Bac-Fest, la Casa Memorială George Bacovia, a susținut o interesantă și incitantă dizertație, scriitorul și gazetarul Vasile Ernu, care a ales un subiect la zi: „Rolul picturii murale în șlefuirea identității orașelor”. Studiu de caz: Bacovia și Bacăul.
Stanțe și versete, o ediție de colecție cu manuscrise ale lui Bacovia
Fiecare ediția a Festivalului „Bacovia”, indiferent ce titulatură a purtat, a lăsat ceva în urmă, a fixat repere, pentru atunci și pentru viitor. De la prima ediție, din 1971, un an de grație pentru cultura băcăuană și națională, când a început deschiderea către scriitorii ținuți la sertare, în uitare, din motive ideologice, ne-a rămas statuia din centrul orașului și Casa Memorială a poetului. În ultimii ani, sărbătoarea lui Bacovia a căpătat valențe naționale, scriitori și critici literari din România și Republica Moldova sunt invitați în Bacău la manifestările din festival. Sunt poeți, romancieri, critici tineri, cum tineri sunt și cei care participă la ceea ce propun organizatorii. Este o altă lume și, normal, este și un alt Bacovia. Parcă s-a schimbat și atmosfera bacoviană, nu mai este mereu și toată de plumb, cenușie și apăsătoare. Priviți pictura murală de pe strada Banca Națională! Este ceva ce rămâne, cum rămâne și placheta, tipărită în ediție bibliofilă, de 200 de exemplare, prin reproducere anastatică a unui caiet cu manuscrise, din cele trei din patrimoniul Bibliotecii Județene. Este vorba, în acest caz, de manuscrisul „Stanțe și versete – 1946”. În argumentul de început Bacovia, autentic, Adrian Jicu, coordonatorul și realizatorul acestui volum, se întreabă și răspunde în același timp dacă este necesar un asemenea demers. Răspunsul este afirmativ, cu argumente care țin de istorie literară, de natură estetică și democrație culturală. „Utilitatea unei asemenea ediții bibliofile, scrie Adrian Jicu, se justifică și prin faptul că facilitează întâlnirea cu laboratorul de creație bacovian. Reproducerea facsimilată a textelor dezvăluie modul de lucru al poetului, cu intervențiile operate pe parcursul redactării: ștersături, adaosuri, reformulări, reveniri etc. Toate acestea ne ajută să înțelegem mai bine cum proceda Bacovia, care s-a dovedit extrem de parcimonios cu propriile manuscrise, distrugând, conform mărturisirilor Aghatei, versiunile considerate inexpresive. Puținele foi păstrate pot contribui și la satisfacerea curiozității celor care vor să știe cum scria Bacovia.”
Placheta face parte din Colecția Genius Loci, Editura Bibliotecii Costache Sturdza, tipărită la Tipografia Elena, Bacău, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean.
Cartea cu manuscrise a fost lansată în grădina Casei Memoriale „George Bacovia”, în prezența unui numeros public, scriitori, ziariști, membri ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, care s-a situat ca un colaborator de nădejde, editori, profesori, șefi ai unor instituții importante din oraș, elevi, tineri, foarte mulți tineri, fapt remarcat și de invitații „externi” la festival. Păcat că această plachetă nu a fost tipărită în ediție de masă, trebuia găsită o altă sursă de finanțare care permitea acest lucru. Sunt mulți doritori, i-am văzut nemulțumiți la lansare, în Grădina Casei Bacovia.
S-a tras cortina peste o nouă ediție a Bac-Fest. Au fost patru zile frumoase, patru zile pline de și cu Bacovia, să ne țină în viață până la ediția următoare. Sigur că se va mai vorbi și se va mai scrie. Ce a fost bine și ce a fost mai puțin bine. Am citit, dar a spus și directorul festivalului, această ediție nu se putea organiza și desfășura fără sprijinul comunității, a unor sponsori generoși, a unor colaboratori de nădejde. Lista era lungă, însă câțiva, unii importanți, s-au pierdut pe drum și în scuze.