Ziua a doua a Bac-Fest 2023. Festivalul Național „George Bacovia” s-a încheiat seara târziu, în Aula Universității „George Bacovia”, cu Gala de decernare a Premiilor Festivalului Național „George Bacovia”.
Manifestările de vineri, 15 septembrie, au debutat cu o conferință, cu tema „Bacovia și Noul Regim al literaturii”, susținută de Paul Cernat, critic literar, la Colegiul Național Ferdinand I. Din cauza grevei lucrătorilor de la CFR, Paul Cernat a întârziat aproximativ o oră, fiind suplinit de prof.dr.Gheorghe Iorga și Adrian Jicu. Tema a fost interesantă pentru elevi și profesori, fiind analizată receptarea poetului și poeziei, în timpul vieții, după dispariție, cât și în epoca modernă. De la ora 14.00, în Sala Multimedia a Bibilotecii Județene a avut loc lansarea cărții „Noctiluca”, de Ioana Nicolaie, prezentată publicului de Florina Pârjol, critic literar.
Dialogurile Bac-Fest: Secretele din spatele capodoperelor
Din ciclul Dialogurile Bac-Fest, așteptată cu mult interes a fost „confruntarea” pașnică, duelul de idei dintre Mircea Cărtărescu și Bogdan Crețu, scriitor, critic literar, prof.univ.dr. al Universității Al.I.Cuza Iași. Tema propusă a fost recenta apariție editorială Theodoros, roman care a spulberat tirajele și a mobilizat critica literară din țară și străinătate, semnat de poetul, romancierul Mircea Cărtărescu, Doctor Honoris Cauza al Universității „George Bacovia”. Aula Universității băcăuane s-a umplut cu mult înainte de ora stabilită, semn că poetul este iubit aici, în Bacău. În holul de la intrare a fost amenajat un stand de carte, cu vânzare, cu aproape toate volumele scriitorului Mircea Cărtărescu.
Aproape două ore, cei prezenți au avut ocazia să urmărească întrebările criticului Bogdan Crețu și elaboratele și interesantele răspunsuri care au reușit să satisfacă curiozitatea publicului: inspirație, subiecte, personaje, procedee, mod de lucru, construcție, tot ceea ce lipsește atunci când te hotărăști să citești cartea. Theodoros își are originile în celelalte volume ale scriitorului, Levantul, mai ales, Nostalgia, Melancolia, Solenoid sau Orbitor, literatura veche, basmele. „Am vrut să scriu un roman, un roman adevărat, cu tot ce presupune asemenea construcție. Ideea, subiectele, limbajul, care a fost cea mai mare problemă a mea, sunt de la Ion Ghica. M-am inspirat din literatura populară, din lumea Levantului. Am fost întrebat cum scriu, am program, schițe, termene. Nu, eu scriu scriind”, a fost răspunsul scriitorului, candidat la Premiul Nobel. A fost un dialog plăcut, interesant, spre final au intervenit și voci din public, care au întregit o pagină de jurnal din viața scriitorului și a alimentat curiozitatea cititorilor, nu cu senzațional, ci cu viață, cu viața unui om, a unui intelectual de mare forță, o voce, o personalitate a literaturii contemporane românești și mondiale.
Premiile Festivalului Național „George Bacovia”
Juriul Bac-Fest 2023, format din Florina Pîrjol, Radu Vancu, Alex Goldiș și Bogdan Crețu, au acordat următoarele premii, din lista nominalizărilor, pe care am publicat-o într-o ediție anterioară.
Premiul pentru Debut poetic: Raluca Boantă, pentru volumul „La marginea bună a corpului”. Din motive obiective, nu a fost prezentă.
Premiul pentru Critica Poeziei: Paul Cernat, pentru volumul „Bacovia și noul regim al literaturii”. Despre Paul Cernat și activitatea profesională și literară a vorbit prof.univ.dr. Bogdan Crețu.
Premiul pentru Cartea de poezie a fost acordat la doi poeți: Moni Stănilă, pentru volumul „Ofsaid”, și Laura Francesca Pavel, pentru cartea „Trucuri urbane”.
Premiul Național „George Bacovia”: Mircea Cărtărescu, argumentele fiind prezentate de criticul Radu Vancu. Au mai fost nominalizați pentru acest premiu Nichita Danilov, Vasile Vlad, Ioan S. Pop, Ștefan Foarță, Simona Popescu, Ion Mureșan. Premiile au fost înmânate de Adrian Jicu, director al Bac-Fest, doar lui Mircea Cărtărescu premiul i-a fost înmânat de președintele Consiliului Județean, Valentin Ivancea, prezent la ceremonie, care, în final, le-a mulțumit invitaților și publicului pentru implicarea în reușita unui festival devenit tradiție, dedicat marelui poet George Bcovia.