Pe Dealul Lereni, pe care localnicii din satul cu același nume al comunei Poduri îl mai numesc și „Dealul Huși”, a fost sfințită, chiar de Ziua Crucii – joi, 14 septembrie, o monumentală Cruce a Mântuirii Neamului. Complexul monumental, așa cum scrie și pe placa de identificare a lui, a fost ctitorit de col. (rtr) Vasile Ilie – originar din satul Cernu, cu sprijinul comunității locale și al Primăriei Poduri, pe un teren donat de o familie din zonă.
La eveniment au venit, alături de zeci de săteni, primarul comunei, Diana Narcisa Miclăuș, președintele Filialei Județene Cultul Eroilor, Dănuț Voicu, și alți membri ai Biroului Executiv al organizației, președintele Asociației Tradiții Militare „Regimentul 3 Artilerie 1877” din Bacău, col. (rtr) Stelian Cojocaru, și mr. (r) Gicu Moraru – îmbrăcați în uniforme specifice Armatei României din cele două Războaie Mondiale – și col. (rtr) Nicu Pavel, președintele Sucursalei Bacău a Asociației Ofițerilor în Rezervă din România. Pe platoul pe care a fost ridicat monumentul au ajuns și doi veterani de război, acum la vârste de 104, respectiv 94 de ani, primul fiind gl. (rtr) Ioan Procopie, din Moinești.
Marș pe Drumul Crucii, la Lerești
Ceremonialul de sfințire a monumentului a fost precedat de un marș religios, pornit din curtea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului ” din Parohia Cernu (Poduri), locaș construit din lemn în anul 1790 și refăcută mai târziu. Un mare grup de tineri îmbrăcați în frumoase costume populare și un grup de credincioși ai Mișcării centenare „Oastea Domnului” din Biserica Ortodoxă Română au urcat pieptiș Dealul Lerești, pe sunetul de toacă bătută de doi elevi, iar calea lor a fost numită „Drumul Crucii”, pentru că pe ea au fost fixate, simbolic, cele 14 stații în care s-a oprit Iisus Hristos când a fost dus spre Golgota pentru crucificare. Tinerii au purtat o frumoasă cruce înflorată, dar și steaguri tricolore. La fiecare stație, preoții au săvârșit câte o slujbă.
Actul de sfințire a fost depus la piciorul Crucii
Primarul comunei și președintele Filialei județene Cultul Eroilor au tăiat panglica de inaugurare a Complexului monumental, iar pe catargul de lângă monumentul principal a fost ridicat un imens drapel tricolor. După care a fost săvârșită slujba de sfințire a drapelului și a monumentului. La baza acestuia a fost depus, într-un recipient de metal, „Actul de sfințire a Crucii Mântuirii Neamului de pe Dealul Lerești”, căruia i-a dat citire parohul din Cernu, pr. Ionel Iscu-Lăcătușu.
Slujba de sfințire a fost săvârșită de un sobor de preoți din Poduri, din Cernu și din localitățile învecinate. Ea a fost urmată și de un trisanghion pentru pomenirea memoriei Eroilor Neamului, după care un cuvânt creștinesc și prin de învățături a rostit părintele Amfilohie – starețul Mănăstirii Diaconești (Agăș).
Scurte alocuțiuni au fost rostite de primarul comunei poduri și de președintele Filialei județene Cultul Eroilor, apoi au fost înmânate diplome de merit numeroșilor voluntari care au contribuit sau au sponsorizat lucrarea de la Lerești.
În timpul ceremonialului au fost intonate imnuri religioase și cântece patriotice, interpretate de un grup de elevi coordonați de profesoara Gabriela Bia, din Moinești.
La Complexul monumental au fost depuse, la final, buchete și jerbe de flori. Două dintre acestea au fost aduse, din partea Prefecturii și a Consiliului Județean de prefectul Lucian Bogdănel și de consilierul județean Vasile Budacă, dar cu ceva timp înainte de ceremonialul de sfințire.
Crucea căprioarelor
Crucea Complexului monumental a fost sudată din bare cu profil pătrat și este susținută de patru ancore de 10 m, toate donate de Complexul turistic Mario, din Moinești. Pe cruce sunt montate icoane și instalații solare care alimentează numeroase becuri, aprinse noaptea pe toată suprafața monumentului. „La această lumină sfântă – a spus col. (rtr) Vasile Ilie – vin, noaptea, numeroase căprioare și stau cuminți pe pajiștea din jur. De aceea, vom supranumi acest monument și Crucea Căprioarelor. Este sigur un semn divin că aici am făcut și vom continua să desăvârșim un complex monumental și religios unic în județul nostru”.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.