16 ianuarie 2025

Centrele de servicii sociale vor fi verificate permanent

Recent, pe site-ul Ministerului Muncii, în secțiunea ”Transparență decizională”, a fost publicat un proiect de act normativ prin care legislația care reglementează funcționarea tuturor centrelor de servicii sociale (pentru persoanele cu dizabilități, vârstnici etc.) va fi reformată din temelii.

Astfel, niciun centru de servicii sociale nu își va mai desfășura activitatea fără a fi verificat în teren. Totodată, va fi înființat un registru național electronic de evidență a persoanelor beneficiare și va fi revizuit cel unic al serviciilor sociale, existent. Având la îndemână aceste două registre, inspectorii sociali, care fac verificările în teren, vor avea, în timp real, toate datele necesare.



Noua legislație va introduce și controalele inopinate la furnizorii de servicii sociale pentru ca ei să fie determinați să respecte în permanență drepturile beneficiarilor, nu doar atunci când se află în procedura de obținere a acreditării sau a licenței de funcționare. Pentru a depista eventualele deficiențe și abuzuri din centre, se va introduce așa-zisul ”client misterios”.

Astfel, Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), prin instituțiile sale din județe, va contracta voluntari care sub acoperire vor deveni pentru o perioadă clienți ai unor centre pentru a descoperi neregulile de aici. Pe baza constatărilor lor, Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială va efectua controale la centrele respective, prin inspectorii ei.

În cazul încălcării noii legislații, sancțiunile vor fi extrem de dure. Se vor introduce cele penale, iar amenzile vor crește de 5 ori, respectiv până la 100.000 lei. Cele mai mari amenzi vor fi pentru funcționarea fără licență și refuzul accesului în centru a inspectorilor sociali, aflați în misiune de control. O altă măsură drastică are în vedere faptul că numai întreprinderile de economie socială, ong-urile, cultele recunoscute de lege și instituțiile statului vor mai putea furniza servicii sociale, nu și cei care au ca scop obținerea de profit. Furnizorii de servicii sociale vor fi consiliați gratuit de către reprezentanții ANPIS, astfel încât ei să cunoască toate obligațiile pe care le au potrivit legislației.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat, în forma actuală, de către Parlament, este de așteptat ca mulți furnizori de servicii sociale pentru persoane vulnerabile, constituiți în scopul de a obține profit, să dispară ori să se transforme în ong-uri. Și nu sunt puțini. Numai în județul Bacău sunt 41 de cămine pentru persoane vârstnice, 8 furnizori de servicii de îngrijiri la domiciliu, 2 cantine sociale și multe alte centre rezidențiale pentru persoane cu dizabilități, toate licențiate.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img