O explozie devastatoare a avut loc într-o stație de gaz petrolier lichefiat (GPL) din localitatea Crevedia, provocând pierderea unei vieți și rănirea gravă a unui număr semnificativ de persoane. În urma incidentului tragic, o persoană a decedat din cauza unui infarct, iar alte 57 de persoane au fost rănite, dintre care 10 se află într-o stare extrem de gravă și necesită asistență medicală intensivă.
Dintre cei răniți, 43 fac parte din forțele de intervenție care au acționat prompt pentru a controla situația și a asigura securitatea zonelor afectate. Printre aceștia, se numără 39 de pompieri, 2 polițiști și 2 jandarmi, care au fost în prima linie de acțiune pentru protejarea vieților și proprietăților. Acești eroi au salvat jurnaliști și martori oculari, dar și-au asumat riscuri considerabile pentru a limita proporțiile dezastrului.
Cu toate acestea, tragica explozie a dezvăluit și o realitate sumbră a sistemului de intervenție și sănătate din țară. Victimele cu arsuri severe au fost transportate în străinătate pentru tratament medical, deoarece capacitatea locală de a trata astfel de cazuri este limitată. Acest lucru ridică întrebări cu privire la infrastructura medicală și resursele insuficiente în fața unor astfel de situații de urgență.
Această explozie a evidențiat ineficiența și lipsa de pregătire a infrastructurii critice și a resurselor medicale în fața unor astfel de evenimente neașteptate.
Cu toate că au fost anunțate promisiuni și fonduri semnificative pentru dezvoltarea infrastructurii și îmbunătățirea sistemului de sănătate, astfel de evenimente tragice relevă lacune profunde în abordarea priorităților naționale. Eforturile de consolidare a infrastructurii și de a furniza servicii medicale adecvate rămân nerealizate în multe cazuri.
„Puterea care s-a cățărat cinic pe tragedia de la Colectiv nu a fost în stare să livreze măcar un spital pentru arși la 8 ani după. Știam deja din tragediile spitalelor care au luat foc în pandemie, rapid mușamalizate pentru că nu mai puteau fi instrumentate politic” scrie Reacțiunea.
„În ultimii ani, guvernul s-a împrumutat într-un ritm de 1 miliard de euro pe lună, în unele perioade. A fost o largă coaliție, care a inclus PNL, PSD, UDMR și vremelnic USR. Ministerul Sănătății a avut bugete și de 7 miliarde de euro pe an. Au fost mereu alte priorități: sistemul de ascultare al SRI a costat 1 miliard de euro, tot un miliard au costat vaccinurile nefolosite, 50 de milioane de euro a fost ciubucul televiziunilor pentru promovarea lor în pandemie.
Ni s-au vânturat pe la urechi sume de 80 de miliarde de euro «bani europeni». Dar nici din aceia nu s-a făcut vreun spital, nici vreo bază industrială cu care să putem concura cu alte țări, pentru că nu ăsta era scopul. De mai mulți ani s-a sistat și finanțarea neglijabilă către Catedrală și tot n-au apărut obsedantele spitale”, mai scrie sursa citată.
În timp ce autoritățile locale și naționale se confruntă cu critici și întrebări din partea opiniei publice, explozia din stația GPL din Crevedia servește ca un moment de reevaluare a priorităților guvernamentale și necesității de a investi în siguranța cetățenilor și într-un sistem de sănătate robust.
„Gândiți-vă că de peste un an guvernul pompează ajutoare inclusiv militare către Ucraina și inconștienții aplaudau chiar să fim aruncați în război la sacrificiu, că avem spatele asigurat de NATO. Oare NATO sau UE ne-ar fi tratat răniții? Că o singură rachetă dată într-o clădire oarecare ar provoca un număr echivalent de victime și într-un război modern se revarsă mii și mii de obuze. Ce să mai zicem de un cutremur major, dacă consolidăm câte două clădiri pe an!?”, se mai arată în comentariul citat.
Degeaba ne plângem de lipsa funcționalității statului atunci când există voci care doresc să elimine în întregime impozitele, aspirând la o realitate liberală în care fiecare persoană să-și suporte individual costurile pentru servicii precum intervenția pompierilor, asigurarea personală pentru protecție în fața infractorilor sau chiar servicii medicale de urgență în străinătate. Pare că societatea nu este dispusă să se angajeze în discuții despre sacrificiul necesar pentru construirea unei comunități echitabile. Din păcate, în momentele de criză, rămân doar câțiva în fața sacrificiului, în timp ce majoritatea se concentrează pe fleacuri și probleme de moment.