Zeci de agricultori au beneficiat, anul trecut, de facilitatea încasării în avans pe 3 ani a subvențiilor acordate de stat. Anul acesta, guvernanții au decis modificarea, de la 3 ani la 5 ani, a acestui program de sprijinire a fermierilor. Statul, va garanta cu până la 80% din valoarea creditelor noi acordate.
Începând cu luna septembrie, fermierii aflați în nevoi, pot încasa, în avans, pentru următorii 5 ani, subvențiile acordate de stat prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Vorbim, printre alții, atât despre fermierii care au înregistrat pierderi din cauza secetei, cât și despre cei care au fost afectați de războiul din Ucraina. Însă, facilitatea se adresează și celor care vor să facă investiții sau ceor care au nevoie de capital de lucru.
Statul preia din greutățile unui credit
Practic, prin Programul „De 5 ori subvenția!, ajutoarele de stat luate de fermieri în avans pe mai mulți ani pot fi folosite de beneficiari pentru acoperirea unui împrumut bancar. În acest sens, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a semnat acorduri cu Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN-SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici și Mijlocii IFN-SA (FNGCIMM), precum și cu băncile, prin care se acordă o serie de condiții mai avantajoase fermierilor care vor să se împrumute. Mai exact, dobânda va fi garantată de stat, iar în primele 24 de luni, va fi suportată de Ministerul Agriculturii. Potrivit convențiilor, valoarea creditului va fi de până la 80 la sută din suma înscrisă în adeverința cuvenită solicitantului. Atenție!, însă, doar cei care au depus cererile unice la APIA în campania derulată anul acesta pot solicita și adeverințele necesare pentru accesarea creditelor bancare. În baza adeverințelor APIA, depuse de fermieri la instituțiile creditoare, banca încasează valoarea subvențiilor care li s-ar fi cuvenit agricultorilor, pentru stingerea împrumutului.
Ajutor pentru fermierii strâmtorați
Facilitatea a fost introdusă prima dată anul trecut, dar pentru doar 3 ani, în contextul complex generat de crizele care au precedat războiului din Ucraina, precum și a manifestărilor climatice din ultimii ani. „Nu pot ști cum au fost folosite adeverințele eliberate de noi, la mijloc fiind secretul bancă-client. Dar, într-o situație pe anul trecut, transmisă de instituțiile bancare, ni se arată că, în 2022, au fost 23 de fermieri care au solicitat să beneficieze de această facilitate a subvențiilor plătite în avans. În general, sunt fermieri de «talie» mică, înregistrați cu suprafețe de până la 50 de hectare. Pot crede că au apelat la acest mecanism cei care aveau de achitat input-urile primite de la furnizori: semințe, îngrășăminte, pesticide, etc. Ne așteptăm ca numărul lor să crească, anul acesta”, a declarat Ionuț Trofin, directorul APIA Bacău. Autoritățile pregătesc un credit agricol nou, special negociat de ministerul de resort (dobândă suportată de către stat, pe mai mulți ani, inclusiv toate comisioanele etc.)