26 decembrie 2024

Miliarde de euro pentru fotovoltaice şi eficientizarea energetică a locuinţelor

Peste 600 de milioane de euro vor fi alocate gratuit de către Guvern populației, în vederea cumpărării de panouri solare şi baterii pentru stocarea energiei „verzi”. Alte 500 de milioane de euro vor dați în special familiilor vulnerabile și locuitorilor de la țară, pentru a-și eficientiza energetic locuințele.

Băcăuanii orientați spre energia verde și care vor să-și și eficientizeze locuința vor putea beneficia de o nouă sursă de finanțare guvernamentală. Este vorba despre o alocare în valoare totală de 1,1 miliarde de euro, prin noul plan „REPowerEu”, implementat de Comisia Europeană, ca răspuns la dificultățile și perturbările de pe piața mondială a energiei apărute dupa invadarea Ucrainei de către Rusia. Demarat încă din 2022, „REPowerEu” a reușit să reducă dependența de combustibilii fosili din Rusia, diminuând, totodată, cu aproape 20 % consumul de energie. În plus, implementarea programului a făcut posibilă plafonarea prețului gazelor, precum și introducerea unui plafon global la prețul petrolului, în paralel cu dublarea surselor regenerabile de energie. Prin urmare, până la sfârșitul acestei luni, oficialitățile de la București vor trimite Comisiei Europene documentele pentru aprobarea finanțării proiectelor prin „REPowerEu”.



Panouri solare şi baterii pentru stocarea energiei verzi

Cert este că, prin noul plan, se vor aloca peste 600 de milioane de euro, destinați achiziţiilor de panouri solare şi baterii pentru stocarea energiei, componente ale sistemelor fotovoltaice care, în prezent, presupun costurile cele mai mari. Astfel, cei interesați vor putea să solicite, cumulat, granturi care ajung la aproximativ 10 mii de euro. Se apreciază că, de această sumă, ar putea beneficia în jur de 60 de mii de gospodării. Comparativ, prin sesiunea din acest an a Programului „Casa verde fotovoltaice”, statul a acordat subvenții de maximum 20.000 de lei (în jur de 4.000 de euro) fiecărui băcăuan care și-a propus să-și instaleze sisteme fotovoltaice la propriile locuințe.

Prioritate, familiile vulnerabile și locuitorii de la țară

Pe de altă parte, statul va mai aloca alte 500 de milioane de euro, sumă destinată amenajării locuinţelor în scopul reducerii consumului de energie, cu efect în reducerea cu până la 30% a facturilor. Se dorește ca o mare parte din solicitanți să fie din categoria persoanelor vulnerabile și a celor din mediul rural. De precizat că o casă eficientă din punct de vedere energetic este locuința care consumă cât mai puțină energie pentru iluminare, încălzire și răcire. De altfel, în acest sens, există deja, încă din 2020, o directivă europeană, referitoare la construcțiile de case pasive, care oferă confort termic cu un consum scăzut de energie. Prin urmare, sumele care vor fi alocate în scopul eficientizării energetice a locuințelor vor fi destinate în special izolării cu polistiren și vată minerală a caselor (inclusiv variantele ecologice, cum ar fi materialele vegetale, baloturile de paie sau lâna de oaie). Interesant de urmărit dacă finanțările privind eficientizarea energetică a locuințelor va avea în vedere inclusiv dotarea caselor cu ferestre din PVC, rulouri exterioare ș.a. sau chiar amenajarea de sisteme eficiente de încălzire/răcire, de tipul pompelor de căldură etc.

Fondurile „Casa Verde Fotovoltaice”, epuizate în doar 5 minute

Reamintim că în acest an, regiunii Nord Est, din care face parte și județul Bacău, i-au fost alocate, prin Programul „Casa Verde Fotovoltaice”, fonduri totale de 279.480.000 de lei. Banii au fost solicitați online de 13.974 de persoane înscrise în program, fiind epuizați după circa 5 minute de la deschiderea platformei. Cei care au apucat să facă acest demers vor beneficia de un sprijin nerambursabil de 20.000 de lei pentru amenajarea de instalații fotovoltaice în gospodăriile proprii, în scopul producerii de energie verde. Aceștia vor trebui să asigure, din surse proprii, 2.000 lei pentru implementarea sistemului fotovoltaic.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img