Se înmulțesc semnalele economice care ne spun că suntem foarte aproape de momentul impactului, iar autoritățile naționale acționează ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic. Explicația este simplă: nu au voie să reacționeze.
Cum am mai explicat și în alte rânduri, rolul Guvernului român, oricare ar fi el, nu este să administreze țara pentru a fi bine românilor, ci să țină hățurile câtă vreme țara este jefuită. Autoritățile nu trebuie să păzească avuția națională, ci să țină de șase câtă vreme băieții deștepți devăluizează banca și, în cazul în care se prind niște cetățeni de șmecherie, să-i țină departe până se golește și ultimul seif.
România trăiește de ani de zile pe credit; se împrumută ca să ramburseze împrumuturile deja luate, iar în timpul „pandemiei” datoria s-a dublat. Astăzi, însă, pe fondul deteriorării situației economice în zona occidentală, încep să apară și la noi semne. A scăzut consumul pentru prima dată în ultimii ani. Pe fondul unei inflații care nu se mai oprește, populația a început să consume mai puțin și să economisească banii.
Guvernul se trezește că are tot mai puțini bani în visterie și începe să intre în panică. Dar, în loc să pună biciul pe companiile mari care fentează Fiscul, se apucă să stoarcă toate micile firme românești. Pentru că de alea mari, transnaționale, cu afaceri de miliarde de euro și care nu plătesc un leu impozit pe profit pe motiv că sunt, de ani de zile, pe pierdere, nu se poate atinge. De ce? De kiki și de un leu ridiche.
Pentru că alea stabilesc Guvernul. Cine face politicile Guvernului, cine a făcut PNRR-ul, cine numește miniștrii și secretarii de stat? Partidele?!
Și apropo de PNRR, e singurul mecanism prin care se mai aduc niște bani pentru investiții. Partea proastă este că, pentru a fi încasați acei bani, trebuie distrusă baza economică a țării. Asta au avut în vedere băieții deștepți care au scris PNRR-ul. Și nu e vorba doar de eliminarea scutirii de impozit pentru IT-iști, ci de închideri de termocentrale, între altele.
Așa că, luați-vă liniștiți câte o pungă cu semințe, pentru că altceva, oricum, nici nu o să faceți, dar nici nu o să puteți face. Guvernul nu va taxa multinaționalele, nu va desființa pensiile speciale și nu va opri colapsul economic. Dar va continua să trimită în Ucraina arme, muniții și carburanți. Pentru că așa i se cere și așa execută. Pentru că de asta e pus. Să execute fără să crăcnească. Până când? Până la final.
Rămâne de văzut când va fi finalul. Și cine o să cadă primul: leul sau euro. Un leu ținut în viață doar de faptul că Guvernul execută baletul cerut de băieții care controlează agențiile de rating.