Polițiștii desfășoară pe perioada verii întâlniri și activități interactive cu minorii participanți la școli de vară sau alte evenimente, pentru a interacționa cu ei și pentru a le oferi sfaturi de vacanță cât mai pe înțelesul lor.
Campaniile de prevenire demarate de polițiști ,,Siguranța on line”, ”Sigur acasă” sau ”Apelul fals la 112 pune vieți în pericol! Sună responsabil!” sunt în plină desfășurare în această lună și vor continua până în luna septembrie a acestui an.
Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, Biroul Siguranță Școlară și Serviciul Rutier derulează activități interactive cu toate categoriile de copii, temele principale fiind prevenirea consumului de alcool, dar și de substanțe psihoactive, prevenirea bullyingului, a delincvenței juvenile și victimizării minorilor, probleme legate de plecările voluntare, siguranța pe internet și siguranța rutieră.
Astfel, în această săptămână, polițiștii în parteneriat cu Parohia Sf. Mihail Valea Mare, Faraoani și Biserica ”Sf. Ioan” Bacău au desfășurat activități informativ-preventive, în cadrul școlilor de vară, la care au participat peste 250 de copii și tineri.
Polițiștii au prezentat aspecte privind răspunderea penală a minorilor, delincvența juvenilă, reguli privind circulația rutieră în calitate de pietoni sau bicicliști, reguli de siguranță privind navigarea pe internet, formulând recomandări copiilor pentru perioada vacanței de vară, astfel încât să nu devină victime ale infracțiunilor sau accidentelor rutiere.
Alături de polițiști au fost și reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău care au atras atenția participanților cu privire la pericolul reprezentant de consumul de alcool și droguri. În cadrul activităților au fost organizate și jocuri demonstrative în care s-au folosit ochelarii care deformează realitatea ca în cazul consumului de alcool sau droguri.
Copiii prezenți la școala de vară a Parohiei Sf. Mihail Valea Mare, Faraoani s-au bucurat și de prezența jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, dar nu înainte de a urmări o demonstrație de dresaj din partea ajutoarelor de nădejde ale jandarmilor, doi câini din rasa ciobănesc german, specializați pentru patrulare și intervenție și prelucrare urmă.
Astfel de activități de informare și prevenire vor fi desfășurate pe întreaga perioadă a vacanței, dar și în zilele următoare. Polițiștii vor continua să se întâlnească cu elevii, tinerii – în tabere, în zonele de agrement, parcuri, cu ocazia unor evenimente sau manifestări culturale, dar și cu părinții și bunicii acestora.
Polițiștii băcăuani vă recomandă:
Nu traversaţi prin locuri nepermise, ci doar prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje! Traversaţi numai pe culoarea verde a semaforului, iar în lipsa acestuia numai pe la colţul străzilor, după ce v-aţi asigurat! Nu vă angajaţi în traversarea căilor rutiere în fugă, nici prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii!
Nu circulaţi cu bicicleta pe drumurile publice dacă nu aţi împlinit vârsta de 14 ani! Când circulaţi cu bicicleta, evitaţi zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare, dar fiţi şi extrem de atenţi la semnificaţia indicatoarelor, la schimbarea direcţiei de mers! În condiţii de vizibilitate redusă sau după căderea întunericului, purtaţi îmbrăcăminte de culoare deschisă, pentru a fi uşor de observat în lumina farurilor!
Nu acceptați întâlniri cu o persoană pe care ați cunoscut-o pe Internet! Oamenii pot fi foarte diferiți de ceea ce au pretins că sunt pe Internet și astfel puteți deveni victima traficului de persoane sau a altor infracţiuni.
Evitați să postați pe Internet fotografii care vă surprind în ipostaze indecente!
Nu dați curs îndemnurilor, sarcinilor și provocărilor pe care le primiți în cadrul unor jocuri online care fac referire la viața reală și vă îndeamnă să săvârșiți fapte ce vă pot pune viața în pericol sau îi pot afecta pe cei din jur!
Când plecaţi de acasă, anunţaţi-vă părinţii despre locul unde vă aflaţi!
Încercaţi să memoraţi cât mai multe detalii despre agresor(i), precum: vârsta, îmbrăcămintea, aspectul fizic, semne particulare etc. şi să anunţaţi imediat poliţia la numărul unic de urgenţă 112!.
Amintim faptul că apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol. Legislația din România prevede că alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii.
De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.