Bacăul a fost lovit de o puternică furtună marți seară, care a avut consecințe devastatoare asupra județului. Conform declarației prefectului Lucian Bogdănel, situația a fost una deosebit de gravă, iar eforturile de intervenție au fost masive.
Potrivit raportului primit de la conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bacău, au fost înregistrate peste 160 de apeluri la numărul de urgență 112 în mai puțin de 2 ore de la debutul furtunii. Un număr de 23 de localități au fost afectate, printre care Mun. Bacău, Onești, Moinești, orașul Comănești și comunele învecinate.
La fața locului, au intervenit 114 lucrători din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, alături de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, sprijiniți de 37 de mijloace de intervenție. Printre aceste efective s-au numărat pompieri și polițiști, care au lucrat împreună pentru a gestiona situația de urgență.
Punctele cele mai afectate au fost identificate în diverse zone din județ. În municipiul Bacău, Onești și Moinești, precum și în comunele Nicolae Bălcescu, Colonești, Bălăneasa, Hemeiuș, Măgura, Dumbrava, Itești, Podiș, Berzunți, Săucești, Mărgineni, Răcăciuni, Parincea, Strugari, Berești-Tazlău și Livezi, se înregistrează cele mai multe pagube.
În plus, patru locuințe, două din municipiul Bacău și celelalte două în comunele Berzunți și Săucești, au fost afectate de forța distructivă a furtunii.
Din cauza arborilor căzuți pe carosabil, circulația a fost temporar întreruptă sau restricționată pe drumurile naționale DN2 (E85) în dreptul comunei Itești și DN11 în dreptul comunei Măgura. Echipele de intervenție s-au mobilizat pentru a degaja drumurile cât mai rapid și pentru a restabili accesul în aceste zone.
Principalele acțiuni ale echipelor de intervenție au inclus măsuri PSI (Protecția Civilă, Situații de Urgență și Intervenții) la conducte de gaz avariate, copaci căzuți pe carosabil, acoperișuri căzute peste autoturisme și fire electrice avariate.
Pe lângă faptul că a afectat infrastructura și locuințele, furtuna a pus în pericol și siguranța cetățenilor, de aceea autoritățile au răspuns prompt pentru gestionarea situației și pentru a minimiza daunele și riscurile.
Pe măsură ce intervențiile continuă și echipele de intervenție evaluează pagubele, comunitatea se solidarizează pentru a face față consecințelor acestei calamități naturale.
Situația operativă conform raportului primit în cursul nopții de la conducerea ISUJ BACĂU se prezintă astfel:
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.