În perioada 21-23 iulie 2023, la Slănic-Moldova s-a desfășurat a doua ediție a Simpozionul internațional „Viitorul comun în spațiul Comunității Europene”, care a reunit peste 30 de parlamentari din România și Republica Moldova și care s-a finalizat cu adoptarea unei Rezoluții ce va pune cooperarea dintre cele două țări pe noi principii, istorice!
Momentul culminant al Simpozionului l-a constitut semnarea de către membrii Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunități și validări din Senatul României, împreună cu membrii Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova, în prezența Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, domnul Igor Grosu, a unei Rezoluții în scopul sprijinirii Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
La Simpozion a luat parte și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor din România, dl Mircea Fechet.
„Primele discuții pe această temă le-am pornit împreună cu dl primar Gheorghe Baciu aici, la Slănic Moldova, și iată că, acum, acele discuții s-au concretizat. Vreau să felicit Comisiile juridice din cele două țări pentru consistența discuțiilor și pentru deciziile luate. Simt că suntem în preajma unor evenimente mari, istorice”, a declarat dl Igor Grosu, președintele Parlamentul Republicii Moldova.
Primul punct al Rezoluției vorbește despre „Promovarea ideii ca România să devină, prin instituțiile naționale care au fost implicate în parcurgerea pașilor în a deveni membru al Uniunii Europene, un îndrumător al Republicii Moldova în acest proces”.
Referitor la acest aspect, dna Olesea Stamate, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova, a spus că în aceste zile, la Slănic-Moldova, „s-a mai făcut un pas pentru a diminua barierele juridice existente în cooperarea dintre România și Republica Moldova”.
„Acum un an și jumătate, la Iași, s-a făcut un prim pas în acest sens, iar acum România a devenit sprijinul nostru oficial în procesul de aderare la Uniunea Europeană, fapt care îmi dă încredere că ne vom reuni cât mai repede în marea familie europeană”, a mai declarant dna Olesea Stamate.
În punctul 2 al Rezoluției se vorbește despre depunerea de eforturi comune în scopul „actualizării în anul 2023 a Black Sea Security Act 2022, conștienți fiind de necesitatea asigurării instrumentelor care aduc un aport important în consolidarea și dezvoltarea securității energetice și a relațiilor comerciale în bazinul Mării Negre”.
Cu un deosebit interes a fost primit Punctul 3 al Rezoluției, cel care vorbește despre „Înființarea și promovarea Forumului Slănic-Moldova”! Acest Forum va fi o „platformă menită să asigure permanentizarea conlucrărilor bilaterale, prin întâlniri de lucru, care să asigure reprezentarea dimensiunilor parlamentare, guvernamentale și ale administrației publice locale, axate pe obiectivele comune economice și culturale care să îndeplinească așteptările cetățenilor”.
„Este visul meu de ani de zile ca Slănic-Moldova să devină un loc de întâlnire între București și Chișinău, să redevină practic un loc vizitat și un loc unde să se decidă despre România, despre România Mare, despre românii de pretutindeni. Cred că acest Forum va căpăta o dimensiune mult mai mare, vom aduce sub umbrela lui evenimente mari, europene. Vă mulțumesc tuturor că aveți încredere în faptul că Slănic-Moldova poate fi un loc de întâlnire care să maximizeze capacitățile noastre profesionale și umane”, a declarat dl Gheorghe Baciu, primarul orașului Slănic-Moldova.
Rezoluția a fost semnată sâmbătă, 22 iulie 2023, de domnul Igor Grosu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, de domnul Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunități și validări din Senatul României, și de doamna Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.