Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, participă la cea de-a 11-a reuniune a Forumului Politic la Nivel Înalt privind Dezvoltarea Durabilă (HLPF2023), organizată sub auspiciile Consiliului Economic și Social (ECOSOC) al ONU, care are loc în perioada 10-20 iulie 2023, la New York, în Statele Unite ale Americii. Din delegația României, condusă de ministrul Mircea Fechet, a făcut parte și László Borbély, Consilier de Stat, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Secretariatul General al Guvernului, specialiști din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, membri ai Delegației Misiunii Permanente a României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite, ai Parlamentului României.
Forumul include și un segment ministerial (HLS) care se desfășoară în perioada 17-19 iulie 2023. În marja segmentului ministerial al Forumului, a avut loc dezbaterea cu tema „Consolidarea impulsului către Summitul ODD”, în cadrul căreia, în data de 17 iulie 2023, ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a susținut intervenția națională.
Tema acestor reuniuni este „Accelerarea recuperării după pandemia de COVID-19 și implementarea integrală a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă la toate nivelurile”.
În marja segmentului ministerial al Forumului, ministrul român al mediului, apelor și pădurilor, a declarat, în cadrul intervenției naționale: „Este o onoare să particip la aceste discuții cruciale privind pașii către Summit-ul SDG, abordând nevoia urgentă de acțiuni pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Sunt convins că la Summit-ul SDG din septembrie a acestui an, multe țări își vor reconfirma angajamentul ferm față de implementarea acestor obiective. România a luat măsuri concrete pentru punerea în aplicare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și integrarea Agendei 2030 în contextul său național. În acest sens, pentru a asigura o abordare integrată, coerența politicii are un rol cheie în acest demers, iar politicile naționale legate de dezvoltare trebuie să se bazeze pe realitățile și nevoile comunităților locale”.
Ministrul român al mediului a avut și o discuție cu Ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, Dmytro Kuleba: „Pe lângă impactul pandemiei de COVID-19, criza climatică și cea provocată de război au condus la și mai multe dezechilibre. În acest sens, România condamnă în cei mai fermi termeni războiul de agresiune neprovocat și nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei, care sfidează Carta ONU, dreptul internațional, pune în pericol mediul și agravează crizele alimentare și energetice globale”, a punctat Mircea Fechet.