Cazinoul din Slănic Moldova, cel mai vechi din România este acum disponibil la prețul de 1.450.000 euro (redus de la 1.900.000 euro), conform informațiilor furnizate de Sotheby’s Romania.
În anul 2021, cazinoul a fost scos pentru prima dată la vânzare la un preț de 2,25 milioane de euro. Din cauza lipsei de cumpărători, prețul a fost redus cu 15% în martie anul trecut, ajungând la suma de 1,9 milioane de euro.
„Construit de meșteri pietrari italieni după planurile arhitecților George Sterian, H. Rick și Nicolae Ghica-Budești, cazinoul a fost dat în folosință în 1894, fiind astfel primul cazinou din România. I-au urmat cazinourile din Vatra Dornei (1898), Constanța (1910) și Sinaia (1912). El face parte din strategia regelui Carol I de a dezvolta stațiunile românești după modelul celor celebre în străinătate (Slănic Moldova a fost comparată în epocă cu mai cunoscutele Karlovy Vary și Vichy, izvoarele sale minerale fiind de altfel premiate la expoziții internaționale de la Paris, Frankfurt, Viena)”, se arată în descrierea de pe site-ul Sotheby’s Romania.
De-a lungul istoriei sale bogate, cazinoul a suferit diverse transformări și a avut diverse funcțiuni, inclusiv cea de Casă de Cultură, sală de spectacole, bibliotecă orășenească și galerie de artă. Sala de cinema originală, cu 350 de locuri, este considerată o bijuterie.
„Cinematograful a funcționat în sala originală cu 350 de locuri care azi uimește prin cele două culori – albul pereților decorați cu boiserie ton sur ton și chihlimbariul catifelelor de pe scaune și cortine.
Sala este și azi o bijuterie cu lojele sale cu scoică la bază, arcade dantelate și un candelabru, din păcate nu cel original, montat pe un tavan bogat decorat cu luminator din sticlă captivă în broderie de metal. În timp clădirea a mai primit două terase, din 1960 o braserie și o pensiune și a trecut prin lucrări de renovări și restaurare în anii ’80 și ’94-’95.
La exterior, lămpi stradale străjuiesc clădirea în limbajul tipic Art Nouveau – fier forjat negru cu accente aurii și bulbi albi din sticlă ca niște boboci de floare. Grație spectaculosului proiect de arhitectură și lucrărilor de restaurare, cazinoul apare azi vibrant, viu, dinamic, îndrăzneț și nu vechi sau letargic precum, din păcate, alte monumente istorice din epocă”, se arată în descrierea de pe site-ul casei de licitații.
„Cazinoul din Slănic-Moldova caută în prezent un proprietar care să aibă o viziune vizionară pentru a valorifica potențialul turistic excepțional și pentru a reda strălucirea și bucuria vieții. Amplasarea proprietății pe malul râului Slănic oferă un cadru impresionant, înconjurat de păduri de brad și fag. De asemenea, zona se remarcă prin peste 20 de izvoare minerale renumite încă din secolul al XIX-lea. Aceste minuni ale naturii oferă baza pentru experiențe spa excepționale. În esență, atracțiile bogate oferite de Slănic-Moldova îl plasează ca stațiune emblematică a Moldovei, la doar 84 km distanță de Bacău”, anunță Sotheby’s Romania.