Politica de impozitare a bacșișurilor a eșuat lamentabil la nicel național, conform datelor analizate de Profit.ro pentru perioada ianuarie-mai. Statul a încasat aproape 6 milioane de lei din impozitul pe bacșiș, înregistrându-se diferențe semnificative între diversele regiuni.
Concret, în București, barurile și restaurantele au reținut și virat către stat peste jumătate din totalul sumei, adică 3,2 milioane de lei. În schimb, în județul Vaslui s-a înregistrat o sumă de doar 2.583 de lei plătită ca impozit pe bacșiș în aceeași perioadă, ceea ce reprezintă o medie lunară de doar 517 lei.
În ceea ce privește județul Bacău, conform profit.ro, 612 contribuabili au achitat între ianuarie și mai 2023 suma de 39.070 de lei ca impozit pe bacșiș, ceea ce înseamnă o medie lunară de 7.814 lei.
Daca privim din alt punct de vedere, ne rezultă ca în cinci luni, cel puțin în restaurantele care s-au înregistrat, s-au acordat bacșișuri de peste 390.000 de lei, adică 78.000 de lei, lunar.
Adică, aproximativ 127 de lei/lunar pentru fiecare restaurant. Trebuie să recunoaștem ca e aberant de puțin.
De la începutul anului 2023, noile reguli impun ca bacșișul să fie înregistrat atât pe nota de plată, cât și pe bonul fiscal emis de baruri și restaurante. Suma obținută din bacșiș trebuie distribuită integral angajaților, iar acești bani sunt considerați venituri impozabile.
Nota de plată trebuie să includă și o rubrică în care clientul poate inscripționa suma oferită ca bacșiș în valoare absolută, în cazul în care optează pentru această modalitate de stabilire a valorii bacșișului acordat. Operatorilor economici nu au voie să condiționeze livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor de acordarea bacșișului.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.