22 octombrie 2024
ActualitatePe caniculă, măsuri deosebite pentru protecția salariaților

Pe caniculă, măsuri deosebite pentru protecția salariaților

Canicula din aceste zile, care va continua în săptămâna în care am intrat, impune și din partea angajatorilor, după cum ne-a informat Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău, aplicarea unor măsuri de protecție a salariaților care lucrează în aer liber ori în spații unde temperatura este foarte înaltă.

Astfel, conform OUG 99/29.06.2000, în condițiile în care indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități, iar mercurul din termometre se va situa între 35 și 37 grade Celsius, cel puțin două zile consecutiv, angajatorii vor trebui să reducă intensitatea și ritmul activităților fizice.



Totodată, trebuie să asigure ventilația la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static și a perioadelor de lucru cu cele de repaus în zone umbrite, unde să fie curenți de aer. De asemenea, pentru menținerea stării de sănătate a lucrătorilor lor, operatorii economici trebuie să le ofere apă minerală (câte 2-4 litri/persoană/schimb) și să le asigure echipament individual de protecție, precum și acces la dușuri.

Angajatorii care nu au posibilitatea de a îndeplini toate aceste condiții, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cei aleși de către salariați, vor reduce durata zilei de muncă sau o vor împărți în două perioade: prima, până la ora 11.00, iar a doua, după 17.00. Ei pot recurge și la întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuității activității în locurile în care oprirea nu este posibilă.

Modul în care angajatorii aplică aceste prevederi legale este verificat deja de către inspectorii din cadrul Serviciului Control Securitate și Sănătate în Muncă al ITM Bacău.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img