Un material documentar important al Oficiului Național pentru Cultul Eroilor (ONCE) a dispărut de pe site-ul instituției, după pronunțarea sentinței în cazul Valea Uzului. Potrivit informațiilor obținute de la arhiva site-ului web Archive.org, documentul a fost eliminat după data de 15 mai.
Această dispariție generează suspiciuni în legătură cu acțiunile Primăriei comunei Sânmartin, județul Harghita. Mai interesant este că siteul ONCE se afla pe serverul Ministerului Apărării Naționale, ceea ce face ca lucrurile să fie și mai grave.
Materialul documentar în cauză conținea declarații emise de ONCE cu privire la realizarea unor lucrări de renovare a cimitirului din comuna Sânmartin. Conform ONCE, aceste lucrări nu au respectat planurile inițiale ale necropolei, iar crucile destinate soldaților maghiari au fost instalate fără avizul instituției și fără a se respecta cadrul juridic.
Este interesant faptul că autoritățile au criticat lipsa avizului ONCE pentru crucile soldaților români, dar nu au adus în discuție niciodată lipsa aceluiași aviz pentru crucile soldaților maghiari, ridicate cu finanțare maghiară.
Mai mult, deși se afirma clar că reamenajarea cimitirului nu a respectat planurile, instalându-se cruci maghiare și la mormintele eroilor de alte naționalități, autoritătile românești nu au adus nici această problemă în discuție.
În raportul ONCE, se sublinia importanța protejării și conservării patrimoniului funerar al eroilor naționali, indiferent de apartenența etnică sau religioasă. Instituția a evidențiat faptul că respectarea planurilor inițiale și a reglementărilor juridice este esențială pentru a păstra integritatea și semnificația cimitirelor militare.
Dispariția acestui material documentar de pe site-ul ONCE după pronunțarea sentinței în cazul Valea Uzului ridică suspiciuni cu privire la posibila cenzură a informațiilor sensibile sau controversate.
Ne putem întreba cine a avut interesul să elimine acest document.
Ce spunea documentul:
«În ceea ce privește starea actuală a Cimitirului eroilor de la Valea Uzului (Anexa nr. 10), în urma constatărilor efectuate la fața locului, de reprezentanții Oficiului Național pentru Cultul Eroilor (ONCE), au rezultat următoarele:
Primăria comunei Sânmartin, jud. Harghita, a realizat lucrări de renovare a cimitirului, fără respectarea planurilor inițiale ale necropolei din 1927, amplasând trei monumente comemorative ungare, panouri informative, plăci comemorative și aproximativ 600 de însemne de căpătâi (cruci creștine cu însemne naționale ungare) atât pe suprafețele de teren în care, potrivit schițelor identificate în documentele de arhivă, sunt înmormântați morți de război ungari, cât și pe cele pe care figurează morți de război de alte naționalități (români, austrieci, germani, ruși, italieni și sârbi), astfel încât elementele de identificare ale celorlalte naționalități, altele decât cea ungară, nu se mai regăsesc în cimitir.
Lucrarile de restaurare menționate anterior au fost făcute de autoritatea locală din Sânmartin fără respectarea cadrului juridic aplicabil, fără avizul ONCE și fără a ține cont de normele dreptului internațional umanitar. Lucrările au fost finanțate, așa cum reiese din adresa cu nr. 3b-17/113/02.05.2019 remisă de Grupul Parlamentar UDMR de la Camera Deputaților către Ministerul Apărării Naționale (Anexa nr. 11), din resurse proprii ale Primăriei Sânmartin, contribuții ale unor persoane fizice, dar și din donații ale Ministerului Apărării din Ungaria, fără înștiințarea și consultarea părții române, contrar reglementărilor dreptului internațional umanitar, și prevederilor acordului româno-ungar în domeniu.
Începând cu anul 2018, Primăria orașului Dărmănești, jud. Bacău, a executat, în cadrul Proiectului Reabilitarea Cimitirului Eroilor situat în Valea Uzului, la limita cu jud. Harghita, aprobat de Comitetul interministerial, și cofinanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale cu suma de 65.000 lei, lucrări prin care au fost amplasate, în latura dreaptă a cimitirului, în care nu existau morminte de război în schițele originale ale necropolei, 50 de însemne de căpătâi (cruci creștine), un monument comemorativ din marmură, dedicat tuturor eroilor înhumați în necropolă, opt catarge având arborate drapelele celor șapte state care au militari înhumați în necropola de război (Austria, Germania, Italia, România, Federația Rusă, Serbia, Ungaria) și al UE, amenajând și o alee de acces la monumentul central.
Lucrările menționate au fost realizate fără avizul de specialitate al ONCE, așa cum prevăd art.14 alin. (1), art.15 și art. 16 din Legea nr. 379/2003.»
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.