În toate punctele de difuzare a presei ale SC DEȘTEPTAREA SA găsiți ediția pe luna iunie a Revistei Ateneu, cu un sumar divers, select, bogat în evenimente, cronici literare, eseuri, reportaje, comentarii, poezie, proză, cronici de film și muzică.
La rubrica evenimente, Ștefan Radu semnează cronica-reportaj „Necesarele întoarceri identitare”, de la lansarea volumului criticului și istoricului literar Constantin Călin „Întoarceri la Alecsandri”, care a avut loc la Biblioteca Universității Vasile Alecsandri”. Citez doar trei scurte opinii exprimate: Adrian Jicu: „Constantin Călin este un reper pentru mediul cultural băcăuan, un element identitar pe care unii, din motive doar de ei știute, par a-l ignora. Ar trebui să repetăm cine este și ce înseamnă, ce a fãcut profesorul Călin pentru Bacău, pentru literatura și cultura băcăuană”; prof.univ.dr. Vasile-George Puiu, care a dezvăluit câteva repere ale prieteniei care îi leagă, apreciind „urmele” lăsate de profesorul Călin în evoluția și consolidarea universității băcăuane. A rememorat însă și „anumite decizii și omisiuni” birocratice din mediul academic local, care i-au marcat acestuia parcursul profesional: „De ce oare Constantin Călin nu este Doctor honoris causa al Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău?”, a spus universitarul băcăuan. I s-a alăturat în acest demers Cornel Cepariu, președintele filialei Bacãu a UZPR, care a reamintit celor prezenți că profesorul Călin este laureat al Academiei Române pentru activitatea sa extraordinară și că a devenit Cetățean de onoare al municipiului Bacãu. „Poate a venit vremea ca și Universitatea să recunoască toate aceste merite…” Uneori sunt greu de înțeles criteriile academice obiective care definesc spațiul universitar băcăuan, își încheie Ștefan Radu cronica, pe care o puteți citi integral, în pag.2.
Vă mai recomand: Carmen Mihalache – „Rinocerii”, în epoca post-umanului; Ioan Dănilă – Terminologia religioasă; Violeta Savu – Magia vechiului cinematograf; Marius Manta – Poezia ca plenitudine a lumii; Gabriel Pop – Interviu cu Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române: „De zece ori e crezut un străin mai mult decât un român când vorbeşte despre români”; Gheorghe Iorga – Cum citim „Iluminări”?; Dimitrie-Ovidiu Boldur – Africa, Africa! – ah, ce trecut şi realităţi crude; Vasile Spiridon – Unitatea abisală germinativă; Ionel Savitescu – Jumătate de secol cu Borges; Ion Fercu – Prejudecăţile: infern şi provocare eternă; Cornel Simion Galben – Personalităţi băcăuane: Mihai Merticaru.