Pe plaiuri băcăuane au ajuns cetățeni ucrainieni de toate vârstele. O parte dintre ei au fost și încă sunt găzduiți de SOS Satul copiilor Hemeiuș. Aici și-au găsit nu numai un adăpost copii și adulți deopotrivă. A fost momentul în care, printr-o mobilizare exemplară au început să se deruleze activități reunite sub semnul „Împreună pentru Ucraina” prin care s-a încercat crearea unor momente care să îi ajute să uite, chiar dacă numai pentru câtva timp, de ceea ce se întâmpla în țara lor.
O activitate utilă și importantă pentru integrarea refugiaților în societatea românească a fost aceea desfășurată de Europe Direct Bacău, centru de informare găzduit de Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău încă din anul 2009, interfaţă a Comisiei Europene în relația cu cetăţenii la nivel local, un proiect gestionat de Comisia Europeană, prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău şi Municipiul Bacău.
Împreună cu SOS Satul copiilor Hemeiuș și Centrul de Tineret Hemeiuș, membri ai Europe Direct, conf.univ. dr. Luminița Drugă și bursierii media ai centrului, Carolina Cernei și Gabriela Turtureanu, studente ale Universității, au ținut săptămânal, cursuri gratuite de limba română și limba engleză, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Un drum greu, anevoios, cu suișuri și coborâșuri, marcat de renunțări și reveniri, căci nu este simplu a învăța limba română la o vârstă când a sta într-o bancă, a face teme și a încerca să te concentrezi asupra unor probleme de lexic și gramatică în timp ce cei dragi se află, poate, sub tirul rachetelor inamice este un efort extraordinar.
SOS Satul copiilor Hemeiuș le-a oferit o casă, iar prin orele de limbă, cultură și civilizație românească au învățat românescul „acasă”.
Orice formă de activitate educativă trebuie să aibă și o finalitate. După nouă luni de zile (octombrie 2022-iunie 2023) vineri, 30 iunie 2023, ora 15.30, la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, în sala Bibliotecii Central Universitare, a avut loc festivitatea de absolvire a cursurilor de limba română și limba engleză, la care cursanții și-au primit certificatele care le atestă rezultatele muncii. Emoția și bucuria au fost cuvintele de ordine ale festivității.
La eveniment au participat alături de membrii Europe Direct Bacău, decanul Facultății de Litere, Bacău, conf. univ. dr. Brîndușa-Mariana Amălăncei, coordonatorii locali ai refugiaților, domnul Dan Marcoci, membri ai SOS Satul copiilor Hemeiuș și ai Centrului de Tineret Hemeiuș. „Cu sentimentul că ceva bun s-a întâmplat în viața acestor oameni loviți de soartă, le urăm sănătate, putere să reziste și să se întoarcă acasă atunci când situația o va permite”, au spus organizatorii.