29 noiembrie 2024

Monumentele eroilor din cimitirul Valea Uzului, demolate azi-noapte

Monumentele eroilor români din cimitirul Valea Uzului au fost demolate azi-noapte de echipe ale Primăriei Dărmanești, după ce, acum câteva luni, Justiția a decis că ar fi fost amplasate ilegal.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a anunţat, joi, că Primăria Dărmăneşti a pus în aplicare sentinţa definitivă a Curţii de Apel Bacău şi a înlăturat crucile ridicate acolo pentru eroii români, dar şi monumentul amplasat în incintă.



„Aş dori să fac un anunţ important. Astăzi sunt la Bruxelles şi am aflat de la colegii mei că astăzi dimineaţă, Primăria Dărmăneşti a pus în aplicare, a executat sentinţa irevocabilă şi definitivă a Curţii de Apel Bacău pentru lucrarea executată ilegal pe terenul comunei Sânmartin, trebuia să mute de acolo ce lucrare a realizat”, a declarat Borboly Csaba, într-o înregistrare postată pe pagina de Facebook.

Autoritățile băcăuane nu au dorit să comenteze evenimentul.

Tribunalul Bacău a anulat, printr-o hotărâre pronunţată în 2022, autorizaţia de construire a 50 de cruci ridicate pentru eroii români în cimitirul Valea Uzului şi a unui monument pentru soldaţii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, emisă de Primăria Dărmăneşti, şi a dispus desfiinţarea lucrărilor, decizie care a rămas definitivă prin respingerea recursului de către Curtea de Apel Bacău, în data de 10 februarie.

Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului, cel mai mare din Harghita, adăposteşte, potrivit MApN, rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial – unguri, germani, ruşi, austrieci, italieni, români şi sârbi.

Amplasarea monumentelor și amenajarea mormintelor eroilor români căzuți în Primul Război Mondial a generat controverse după ce mai multe organizații ale etnicilor maghiari s-au declarat ultragiate de acest lucru. Inițial, maghiarii au acoperit crucile românești cu saci de gunoi, apoi au atacat în instanță documentele prin care s-a aprobat construcția monumentului.

Au existat și confruntări între români și maghiari pe tema cimitirului de la Valea Uzului.

În esență, maghiarii susțin că nu ar exista români înmormântați în cimitir și, în plus, cimitirul nu ar aparține de Dărmanești, ci de o comună din județul vecin.

În replică, românii au adus documente care ar atesta faptul că au fost morminte românești în cimitir, dar au fost distruse în vara anului 1990.

Până la urmă, instanța a decis că monumentele ar fi fost ridicate ilegal și a decis demolarea lor. Lucru care s-a întâmplat, pe furiș, azi-noapte.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014