Lipsa de preocupare a șomerilor față de pregătirea lor profesională face ca în luna iulie, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău să deschidă numai un curs de calificare pentru ei. La acest curs s-au înscris 14 șomeri care se vor pregăti pentru a profesa meseria de contabil.
La nivelul întregii țări, în iulie vor debuta 126 de programe de formare profesională, pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, la care vor participa 1.870 șomeri. Din cele 41 județe plus municipiul București, în alte opt va începe doar un singur curs de calificare, în șapte din acestea urmând să participe tot câte 14 persoane. Cum era de așteptat, cele mai multe programe de formare profesională a șomerilor vor fi inițiate în iulie în municipiul București.
Este vorba despre 13 cursuri la care vor fi angrenate 182 persoane. Urmează județele Dîmbovița, cu 11 (154) și Brașov, cu 7 (98). Așa cum spuneam, situația din județul Bacău nu se explică decât prin dezinteresul majorității șomerilor față de pregătirea lor profesională într-o meserie căutată pe piața muncii, deși nu-i costă nimic cursul.
Acest dezinteres este cu atât mai surprinzător cu cât o proporție îngrijorătoare dintre ei (în momentul de față sunt peste 10.000 șomeri înregistrați oficial) nu are nicio calificare. Conform statisticilor AJOFM Bacău, 6,09 la sută dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, înregistrate oficial, sunt analfabete neavând nici măcar o clasă primară, iar 72,50 la sută au terminat cursurile învățământului primar ori gimnazial sau o școală profesională ori de arte și meserii.
Numai 17,69 la sută au absolvit un liceu sau o școală postliceală și doar 3,72 la sută au studii superioare. Reamintim că pregătirea profesională prin AJOFM este gratuită, pentru șomerii aflați în evidența ei. Cei din altă localitate decât Bacăul beneficiază și de decontarea cheltuielilor cu transportul.
La formare profesională gratuită au dreptul și absolvenții, precum și cei din mediul rural care nu realizează venituri ori acestea se situează sub valoarea indicatorului social de referinţă (ISR-598 lei) şi sunt înregistrați la agenţiile de şomaj. Același drept îl au și refugiații, cetățenii străini care au lucrat legal în România și au fost disponibilizați, deținuții care mai au 9 luni din executarea pedepsei și cei care s-au eliberat recent din detenție, persoanele care şi-au reluat serviciul la încetarea concediului pentru creşterea copilului, precum şi cele care s-au întors la lucru, după recuperarea capacităţii de muncă, ulterior pensionării de invaliditate.
AJOFM Bacău este acreditată să desfășoare cursuri de calificare, inițiere și specializare în meseriile: agent de securitate, agent vânzări, bucătar, contabil, electrician în instalații energetice, frizer, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, lucrător comercial, lucrător finisor pentru construcții, lucrător în structuri pentru construcții, mecanic auto, operator confecționer industrial, operator introducere, validare și prelucrare date, operator la mașini unelte cu comandă numerică, ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație, patiser și referent resurse umane.
Cei interesaţi să se califice ori recalifice în una din aceste meserii sunt aşteptaţi să-şi exprime din timp opţiunea la Agenția Locală de Forță de Muncă Bacău, str.Ioniţă Sandu Sturza, nr.63 (sediul vechi), camera 8, telefon 0234576286 ori la Centrul de Formare Profesională Bacău (str.V.Alecsandri, nr.25, etajul IV, 0234514859). Pentru înscriere, solicitanții trebuie să prezinte cartea de identitate, certificatul de naștere și cel de căsătorie (în cazul schimbării numelui), actele de studii (original și copie) și documentul medical din care să rezulte starea sănătății și că sunt apți pentru exercitarea meseriei în care doresc să se califice.