29 noiembrie 2024

Premiile Cultul Eroilor Bacău la Festivalul de literatură de la Viișoara 2023

Filiala „Colonel Corneliu Chirieș”, din Bacău, a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, a fost și în acest an partener al Festivalului Național de Literatură „Întâlnirile de la Viișoara”, ajuns la ediția a II-a și organizat de Fundația Culturală ,,Georgeta și Mircea Cancicov”, din Bacău, și Fundația ,,Aurora Ouatu”, din Piatra Neamț. La această ediție, Filiala Cultul Eroilor din Bacău a oferit premii scriitorilor și ziariștilor Firiță Carp și Nicolae Toma.

Volumele scriitorilor participanți au fost evaluate de juriul alcătuit din Olimpiu Nușfelean (director al Revistei ,,Mișcarea literară” – președinte), Simona Modreanu (director al Editurii ,,Junimea”) și Victor Munteanu (președintele Fundației „Georgeta și Mircea Cancicov”). Astfel, președintele Filialei Bacău Cultul Eroilor, Dănuț Voicu, i-a oferit lui Firiță Carp „Premiul pentru calitatea intervențiilor la colocviile festivalului” și lui Nicolae Toma premiul pentru volumul de poezie „Zece pași spre înțelepciune” (Editura ,,Castrum de Thimes”, Giroc, Timiș, 2023).



Firiță Carp, născut în 1952 în Drăgușeni-Galați, a debutat editorial în 1985 cu proză scurtă (Dincolo de noi, Editura Militară) și a continuat cu alte apariții la aceeași casă editorială. Ca poet este cunoscut prin volumele „Carpe diem”, apărut în două ediții (editurile Museum și Societatea Scriitorilor Militari) și „Curcubeu” (Ed. Literatura și Arta, din Chișinău). A mai publicat două volume de publicistică la Editura Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România-UZPR („Timbre de lipit pe suflet”, 2018 (premiul național „Vasile Voiculescu”, Buzău, și premiul revistei Literatura și arta, Chișinău) și „Pestrițe”, 2019.

După absolvirea Facultății de Jurnalistică (1980), a lucrat în publicistica militară. Apoi a înființat Editura „Detectiv Literar”. Este membru în Juriul de onoare, disciplină și arbitraj al UZPR.

Nicolae Toma este născut la 12 iunie 1954 în Sacoșul Mare, județul Timiș. Revoluționar la evenimentele din decembrie 1989, în 1990 a urmat un curs intensiv de jurnalistică în Italia, la Modena, apoi de Tipografie la Timișoara (1991), dar și studii de jurnalism la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. A condus mai multe publicații din județul Timiș, a fost redactor de informații speciale la „Evenimentul zilei” pentru județele Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș și Arad, șeful Biroului de investigații, secretar general de redacție și redactor la alte câteva publicații. A debutat cu proză în Revista „Magazin”, cu poezie în „Convorbiri literare”, cu eseu în revista „Banat” și editorial cu volumul „20 Decembrie 1989 – Lugojul, al doilea oraș liber” (Editura Dacia Europa Nova, 2003). Este autorul mai multor cărți. Cartea premiată de Filiala Cultul Eroilor este a patra a poetului și jurnalistului Nicolae Toma.

A II-a ediție a Festivalului Național de literatură „Întâlnirile de la Viișoara” a fost organizată în satul Bistrița, din comuna Alexandru cel Bun (județul Neamț). Au participat poeți, prozatori, jurnaliști și oameni de cultură din București, Iași, Timișoara, Deva, Lugoj, Bistrița,

Constanța, Brăila, Galați, Târgu Secuiesc, Gheorgheni, Fetești, Slobozia, Târgoviște, Bacău, Piatra Neamț și Roman.

 

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014